Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un dentista de Reus esdevé el primer català en aplicar un mètode revolucionari per combatre la recessió de les genives

El Dr. Gisbert ha portat a terme la Tècnica Quirúrgica del forat amb agulla del Dr. John Chao, una cirurgia que no necessita fer cap penjoll ni empelt ni punts per a corregir la recessió

Imatges de la posició de les genives abans i després d'aplicar el mètode 'Pinhole Surgical Technique R' o Tècnica Quirúrgica del forat amb agulla Imatges de la posició de les genives abans i després d'aplicar el mètode 'Pinhole Surgical Technique R' o Tècnica Quirúrgica del forat amb agulla CEDIDA per PINHOLE SURGICAL TECHNIQUE
Salut Josep Cartanyà
Dimarts, 27 Febrer 2018 11:33

El metge-odontòleg Dr. Froilà Gisbert ha començat a aplicar a Catalunya un nou sistema revolucionari per combatre la recessió gingival, inventat per l’odontòleg nordamericà, Dr. John Chao, (Los Angeles, EEUU) el Pinhole Surgical Technique R (Registrat) o Tècnica Quirúrgica del forat amb agulla. Els principals avantatges d’aquest mètode és que no és necessari aixecar la geniva de la zona amb recessió ni tampoc extreure cap empelt del paladar del pacient. Per tant, tampoc cal posar punts. Es treballa amb uns instruments especials dissenyats pel Dr. Chao a través d’uns petits forats del tamany del cap d’una agulla (d’aquí li ve el nom a la tècnica) fets prèviament a la geniva. El concepte s’aproxima al de la cirurgia laparoscòpica, en el sentit que es treballa a distància i és molt poc invasiva.

Com que es tracta d’una cirurgia mínimament invasiva les molèsties postoperatòries són menors i la recuperació és molt ràpida. El pacient pot tornar a la majoria de les seves activitats habituals al cap de poques hores.

El metge reusenc va viatjar el passat mes d’agost a l’Acadèmia Pinhole, a Los Angeles, Califòrnia, Estats Units per conèixer i formar-se sobre el nou mètode impulsat pel Dr. Chao, obtenint el títol de dentista certificat en Pinhole Surgical Technique. Des d’aleshores, el Dr. Gisbert ja ha aplicat amb èxit el nou sistema amb pacients del nostre país.

La recessió gingival

Es parla de recessió de les genives o recessió gingival quan es produeix el desplaçament del seu marge cap amunt, en dents superiors o cap avall, en dents inferiors. Això suposa l’exposició de la superfície de l’arrel de la dent.

El Dr .Gisbert explica que les causes poden ser vàries com les seqüeles d’una periodontitis o per altres factors traumàtics com un raspallat incorrecte, bruxisme (serrar les dents), tractaments ortodòntics amb traccions excessives...etc.

La recessió gingival comporta un problema estètic, ja que es veu l’arrel o arrels de les dents del pacient. També freqüentment de sensibilitat, ja que la geniva protegeix l’arrel i fa que els canvis de temperatura no es percebin. Per tant, “si se’t veu l’arrel i tu estàs bevent un líquid molt fred o calent, ho notes i tens sensibilitat perquè no tens la dent protegida i tens l’arrel exposada”, afirma Gisbert, alhora que assenyala que, “si tens exposició d’arrel i pèrdua de geniva, ets més susceptible a que la barrera que hi ha perquè entrin els bacteris dins de la geniva desaparegui i, per tant, és més fàcil que tinguis gingivitis i periodontitis”.

La tècnica tradicional

Fins ara, la tècnica habitual per combatre la recessió gingival consistia en recuperar la geniva mitjançant un empelt que s’aconsegueix intervenint el paladar del pacient. Una vegada obtingut, es realitza un penjoll, és a dir, s’obre la geniva i es cobreix amb l’empelt que s’ha obtingut del paladar.Tot ha de quedar molt ben suturat per evitar els problemes que suposa que saltin els punts i s’obri la ferida.

Com a conseqüència d’aquesta intervenció, el pacient presenta dues ferides; la del paladar i la de la zona afectada. Els principals inconvenients d’aplicar la tècnica tradicional és que és més traumàtica i per tant hi ha més molèsties postoperàtories, més possibilitats de complicacions i un temps de recuperació més llarg.

Un sistema revolucionari

El sistema ideat pel Dr. John Chao és revolucionari per al tractament de la recessió gingival ja que comporta diversos avantatges. Froilà Gisbert destaca que el primer avantatge és que amb aquesta nova tècnica “no s’ha de tocar el paladar en absolut ja que no es fa cap empelt”. A la zona afectada tampoc cal fer cap penjoll ja que “n’hi ha suficient fent un forat molt petit –només de 2 mm- a la geniva i no cal posar punts”, afegeix. Usa una seqüència d´instruments ideats pel Dr. Chao que permet reconduir la geniva al seu lloc.

El mètode és mínimament invasiu. Es treballa aplicant anestèsia local i només deix alguns petits forats fets amb una agulla a la geniva que a les 24 hores estan tancats. Es podria dir que el mètode seria com fer una cirurgia laparoscòpica de les genives. Una vegada es comprova que la geniva és al seu lloc, s’estabilitza amb un biomaterial col·lagenós per a que a torni a tenir la seva arquitectura normal. El mètode també és denominat Rejoveniment gingival (Chao Pinhole Gum Rejuvenation R). Els efectes de la cirurgia ja es perceben postoperatòriament i a les 24 hores, el pacient ja presenta un aspecte molt natural.

Per a obtenir més informació sobre el nou mètode per combatre la recessió gingival, cal adreçar-se a la Clínica del Dr. Gisbert, a la plaça Llibertat, 4, de Reus, o a www.clinicadentaldrgisbert.cat.

Per a mirar video d´animació:

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: