Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Menjar nous de forma habitual podria beneficiar el desenvolupament cognitiu i maduratiu dels adolescents

L'IISPV lidera un estudi "pioner a tot el món" que investiga l'impacte del consum d'aquests fruits en l'adolescència

Membres del Grup de Recerca NeuroÈpia de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili Membres del Grup de Recerca NeuroÈpia de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili IISPV
Salut ACN
Dimecres, 19 abril 2023 17:38

Menjar nous de forma habitual podria beneficiar el desenvolupament cognitiu dels adolescents i contribuir a la seva maduració psicològica. Aquestes són algunes de les conclusions de l'estudi liderat per l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), que ha rebut el suport de SGlobal (centre impulsat per la Fundació "la Caixa") i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Segons detallen els seus responsables, es tracta d'una investigació "pionera i sense precedents a tot el món", ja que fins ara "mai" s'havia analitzat l'impacte del consum d'aquests fruits secs en l'etapa de l'adolescència, moment "crucial" per al desenvolupament cognitiu, si bé hi ha estudis previs sobre l’efecte de les nous en la salut.

Segons expliquen els experts, les nous són riques en l'àcid gras alfa-linolènic (ALA), un tipus d'omega-3 que juga un paper fonamental en el desenvolupament del cervell, especialment en les edats adolescents. "L'adolescència és un moment de grans canvis biològics: es produeix una transformació hormonal, que, alhora és la responsable d'estimular el creixement sinàptic del lòbul frontal. Aquesta part del nostre cervell és la que fa possible la maduració neuropsicològica, és a dir, de les capacitats emocionals i cognitives més complexes", ha subratllat Jordi Julvez, investigador principal i coordinador del Grup de Recerca NeuroÈpia de l'IISPV. Per això, ha assegurat que les neurones ben alimentades amb aquest tipus d'àcids grassos "podran créixer i crear noves sinapsis, que seran més fortes".

En l'estudi hi han participat de forma voluntària 700 estudiants d'ESO, d'entre els 11 i 16 anys i de dotze instituts de Barcelona. Aquests s'han dividit en dos grups de forma aleatòria: un anomenat control, en el qual no s'ha fet cap tipus d'intervenció, i un altre, l'experimental, al qual l'equip investigador va entregar bosses amb 30 grams de nous pelades als joves per tal que les consumissin diàriament en un període de sis mesos. La recerca s'ha publicat a la revista eClinicalMedicine.

Resultats de la investigació

L'equip d'investigació ha constatat que els adolescents que havien menjat nous com a mínim durant 100 dies en el mig any establert van veure augmentada la seva capacitat d'atenció. Pel que fa a aquells que presentaven alguns símptomes del trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) van millorar notablement el seu comportament. A tall d'exemple, prestaven més atenció al professor durant les classes i eren menys hiperactius.

D'altra banda, també han comprovat un augment de les capacitats relacionades amb el que es coneix com la intel·ligència fluida. "Està menys influenciada per l'aprenentatge; és inherent a l'estat biològic de la persona. Nosaltres l'hem valorada fent servir tests cada vegada més complicats, a través dels quals els adolescents havien de descobrir quin patró seguia una filera de lletres, per exemple", ha afegit Julvez.

En aquest sentit, els investigadors han indicat que és "tan important seguir una dieta saludable com mantenir aquests hàbits" perquè els adolescents desenvolupin correctament en l'àmbit cognitiu i psicològic. "Si fessin cas a aquestes recomanacions i realment mengessin un grapat de nous al dia, o com a mínim tres vegades a la setmana, veurien moltes millores substancials en les capacitats cognitives, i els ajudaria a encarar els reptes que implica l'etapa de l'adolescència i l'entrada a l'adultesa", ha conclòs Ariadna Pinar, primera autora de l'article.

Pròximament, el mateix equip de recerca farà un estudi observacional per determinar si el consum de nous i de fruits secs en general durant l'embaràs influeix en el desenvolupament cognitiu i en la maduració psicològica dels infants. Els investigadors asseguren que aquesta segona investigació va un "pas més enllà", ja que pretén demostrar que aquests aspectes del creixement poden ser potenciats "ja des del ventre de la mare i des de la primera etapa de la infància, procurant seguir uns bons hàbits alimentaris".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: