Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El projecte del portal de dades obertes de l'Ajuntament de Valls, primer premi a la Innovació per la Generalitat

OpenVallsChain, desenvolupat amb programari lliure, es publica en una xarxa Blockchain, més segura i transparent

El cap del departament, Ricardo González, i l'alcaldessa, Dolors Farré, mostren el premi El cap del departament, Ricardo González, i l'alcaldessa, Dolors Farré, mostren el premi AJUNTAMENT DE VALLS
Tecnologia Redacció Infocamp
Divendres, 26 Març 2021 09:06

El projecte OpenVallsChain ha estat guardonat en la cinquena edició dels Premis Alfons Ortuño a la innovació i bones pràctiques en matèria de gestió pública que concedeix l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC). El jurat ha atorgat a l’Ajuntament el primer premi en la categoria de Serveis Finalistes pel caràcter pioner i innovador del projecte impulsat pel departament de Comunicació i Sistemes de la Informació de la regidoria de Transparència, Oficina d’Atenció al Ciutadà i Tecnologies de la Informació del consistori vallenc.

El cap del departament, Ricardo González, va recollir dimecres el premi durant l’acte de lliurament presidit pel secretari general del departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Xavier Gatius, i la directora de l’EAPC, Marta Felip. Durant l’acte celebrat a la nova seu del Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya a Barcelona i al que també hi va assistir l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, es va posar de relleu l’esforç efectuat per tot l’equip del departament TIC de l’Ajuntament en la implementació del nou portal de dades obertes creat a finals de l’any 2019. dadesobertes.valls.cat complementa el portal municipal de transparència i amplia els projectes de transformació digital i govern obert de l’Ajuntament.

OpenVallsChain destaca per publicar-se en una xarxa Blockchain en el que és una de les primeres experiències impulsades per una administració pública en aquest àmbit. La xarxa Blockchain és una innovació que suma en favor de la transparència i ofereix major seguretat al ciutadà pel que fa a la disponibilitat de les dades. Aquesta xarxa està dissenyada expressament per garantir la immutabilitat de la informació i evitar-ne la seva modificació un cop ha estat publicada. D’aquesta manera es garanteix la confiança de les dades ofertes a la xarxa ja que, un cop es publiquen continguts al portal, aquestes no es poden modificar i se’n garanteix així la seva persistència.

A més, el portal ha estat desenvolupat en arquitectura de codi obert i de programari lliure i, en la seva totalitat, ha estat dissenyat per l’equip municipal del departament TIC de l’Ajuntament. A la vegada, la publicació i actualització de les dades s’efectua de manera automatitzada, una mesura més per garantir-ne la transparència. A hores d’ara, el projecte OpenVallsChain ja inclou conjunts de dades en àmbits diversos, entre d’altres, informació pressupostària, ordenances i reglaments, endeutament municipal, cost efectiu de serveis públics, activitats, proveïdors, cartografia, guia de carrers o dades estadístiques relatives a censos de població.

Els premis 

Els premis Alfonso Ortuño, creats per l’EAPC l’any 2012, tenen com a objectiu reconèixer honoríficament les actuacions d’innovació i bones pràctiques en l’àmbit de les administracions públiques catalanes. A més del projecte de Valls que ha rebut el primer premi en la categoria de Serveis Finalistes, han estat distingit també iniciatives impulsades per la Diputació de Girona (categoria Organització, Processos i Gestió Econòmica), la Universitat Pompeu Fabra (Transparència, Bon Govern, Avaluació i Qualitat) i l’Institut Català de Salut (Desenvolupament d’Equips i Persones).

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: