Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Una empresa tarragonina desenvoluparà un sistema robòtic autònom per recollir les escombraries marines

Després de l’èxit del primer sistema que detectava, identificava i recollia escombraries, Tecnosub iniciarà el projecte 'SeaClar 2.0' a partir de l’1 de gener

El sistema 'SeaClerar 2.0.' empra una  combinació de drons aeris, rovs submarins, naus de superfície autònomes i pinces robòtiques fetes a mida El sistema 'SeaClerar 2.0.' empra una combinació de drons aeris, rovs submarins, naus de superfície autònomes i pinces robòtiques fetes a mida CEDIDA
Tecnologia Redacció Infocamp
Dilluns, 26 Desembre 2022 16:45

L’empresa amb seu a Tarragona Tecnosub està treballant en el desenvolupament d’un projecte que permeti solucionar la problemàtica de les escombraries marines. Aquest projecte s’anomenarà 'SeaClear 2.0' i consistirà amb la creació d’un equip de robots que sigui capaç de recollir les escombraries de la superfície marina i de les zones més profundes de la Mediterrània. La iniciativa començarà a partir de l’1 de gener de 2023 i ja hi ha prevista una primera reunió del consorci als Països Baixos.

'SeaClear 2.0' pretén fer partícip a la societat de la lluita contra l’abocament de residus als mars que provoquen la contaminació marina, ja que integra tecnologia d’avantguarda i augmentant el valor dels residus recuperats i contribuint a la formulació de polítiques basades en la ciència.

Amb aquest projecte els desenvolupadors volen empoderar a la ciutadania a través d’activitats participatives que reportin l’existència d’escombraries marines, neteges, exhibicions i instal·lacions artístiques. Proposarà solucions de classificació i reciclatge i treballarà amb les comunitats locals per abordar les bretxes existents en les polítiques actuals.

Cal destacar que, cada any, arriben als mars unes 500 milions de tones de plàstics.

SeaClear 2.0, una versió millorada del projecte Horizon 2020

Els investigadors que treballen en aquesta iniciativa no és la primera vegada que creen robots d’aquestes característiques. És per això que aquest nou sistema robòtic autònom es basa en l’èxit del seu predecessor.

Aquest nou equip de robots fa servir drons aeris, rovs submarins, naus de superfície autònomes i pinces fetes a mida. Dotats d’intel·ligència artificial, són capaços, d’identificar, recollir escombraries de manera autònoma.

Les millores amb què compta 'SeaClear 2.0' permeten augmentar la precisió de detecció de residus mitjançant un sonar d’alta resolució i diverses menes de sensors. La capacitat de recol·lecció s’incrementarà gràcies a una pinça robòtica intel·ligent i maniobrable que pugui elevar tota classe d’elements. Amb la incorporació de la nova nau d’assistència, la qual compta amb càmeres divisòries ajustables, es pretén transportar escombraries més voluminoses i pesades que la que és capaç de moure la versió existent.

Pel que fa a les escombraries que es localitzen a la superfície marina, es recolliran a través d’un equip mòbil que podrà treballar en zones delimitades i de poca profunditat.

El Port de Tarragona, amfitrió d’una de les proves pilot

Per corroborar l’èxit del projecte 'SeaClear 2.0' es duran a terme tres proves pilot en tres punts diferents del Mediterrani. El Port de Tarragona acollirà l’última demostració, on s’espera poder demostrar tot el potencial del sistema robòtic.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: