Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls consensua les línies estratègiques per revitalitzar el Barri Antic durant la propera dècada

L’Ajuntament obre 151 expedients a propietaris des del 2015 i expropia immobles per gairebé 4 MEUR en els darrers deu anys

La Muralla de Sant Antoni al Barri Antic de Valls La Muralla de Sant Antoni al Barri Antic de Valls MAR ROVIRA / ACN
Urbanisme ACN
Dimarts, 30 Octubre 2018 08:57

L'Ajuntament de Valls ha començat a traçar les línies d'actuació per millorar el Barri Antic amb la creació d'una taula, formada per representants polítics i d'entitats. La voluntat del consistori és crear, en un termini de tres mesos, un nou pla estratègic pels pròxims deu anys. ”El document, consensuat, ha de donar les directius per tractar temes de planejaments, polítiques d'habitatge i els usos dels espais públics", ha afirmat la regidora d'Actuacions Públiques, Urbanisme, Barri Antic i Patrimoni, Judit Fàbregas. Amb tot, Fàbregas explica que s'han expedientat 151 propietaris en els darrers quatre anys i xifra les expropiacions a l'entorn de les muralles de Sant Antoni i de Sant Francesc, i del Museu Casteller en 3,7 milions d'euros.

El Pla de Millora Urbana, aprovat l'any 2006, i la Llei de Barris han permès invertir més de 30 milions en millores al Barri Antic de Valls durant la darrera dècada. En són un exemple la Biblioteca Carles Cardó a l'Espai Ca Creus, la rehabilitació de la sala gòtica a Can Segarra o la d'edificis històrics com l'església del Carme o l’Hospital de Sant Roc.

Ara bé, la dinamització i la revitalització del nucli antic, amb habitatges desocupats i en estat ruïnós, continua sent una prioritat de l'equip de govern. Per aquesta raó, s'ha posat en marxa una taula mixta que, des de finals d'aquest setembre i fins a principis de l'any vinent, es reunirà dos cops al mes per establir el full de ruta a seguir en els propers deu o dotze anys.

"Ara ens trobem en un punt d'inflexió, amb una nova oportunitat de marcar i traçar les polítiques multidisciplinars en els diferents àmbits del Barri Antic", ha explicat Fàbregas. Així, en les propers trobades es tractaran qüestions com l'habitatge, la cohesió social i l'activitat econòmica al barri. "Volem que surti un document consensuat, potent, de ciutat", ha argumentat la regidora. Amb tot, ha insistit en què el consistori treballa "el dia a dia" des de les diferents regidories.

                                       Plaça de l'Oli, al Barri Antic de Valls: plaça de Oli Valls

L'Ajuntament ha expedientat 151 propietaris i expropiat immobles per la millora a l'entorn de la muralla

El consistori ha fet 151 requeriments a propietaris en els últims quatre anys. Entre aquests, 96 ordres d'execució, 31 execucions subsidiàries i 24 declaracions de ruïna. Es tracta de requeriments per obres menors, des de l'arrebossat de façanes o fixar un balcó a actuacions més importants, en funció de l'estat de l'immoble. Just aquest setembre es va ensorrar un trespol de l'interior d'un immoble del carrer Santa Marina i també un pilar de davant del Museu Casteller a causa de les pluges.

Pel que fa a les expropiacions s'han expropiat diferents zones de la ciutat per un valor de 3,7 milions d'euros en l'última dècada. "A la muralla de Sant Francesc tenim pràcticament la primera illa de davant del Pius Hospital expropiada, excepte tres immobles i un local", ha constatat la regidora. "Estem centrant els esforços en aquest primer tram, per desenvolupar un document conjunt i unitari, un projecte de ciutat, de recuperació de les muralles per tal d'establir un decàleg", ha insistit.

També es van expropiar immobles de la muralla de Sant Antoni, on s'està duent a terme una intervenció arqueològica, i edificis a la zona d'Espardenyers, a l'entorn del Museu Casteller. Està previst que l'equipament s'inauguri el proper estiu, quan finalitzin els treballs de museïtzació.

Espai de davant del Museu Casteller, on va caure un pilar aquest mes de setembre: 

Museu Casteller pilar caigut

Primera promoció d'habitatge públic al barri Antic

A més, l’Ajuntament de Valls ha començat els tràmits per expropiar quatre immobles dels carrers Santa Marina i Sant Francesc per construir-hi la primera promoció pública municipal d’habitatges. Les exportacions sumen un import total de 65.100 euros i resta iniciar l’expropiació d’un cinquè immoble que completaria el solar. El nou edifici tindrà quatre plantes amb dos habitatges per cadascuna i una capacitat per a 8 pisos de 50 metres quadrats.

Aquests habitatges públics estaran destinats a població jove, amb l’objectiu de facilitar l’emancipació familiar i l’accés l'habitatge d’aquest col·lectiu. De fet l’accés als habitatges públics serà en règim cooperatiu. Així, els residents pagaran mensualment una quota de soci que oscil·larà entre els 220 i 275 euros en funció de les característiques de l'habitatge. La quota serà estable i no fluctuarà en el temps.

                   Carrer Santa Marina, al Barri Antic de Valls: carrer Santa Marina Barri Antic

D'altra banda, l'Ajuntament no té actualitzat el nombre d'habitatges desocupats, l'últim cens és del 2006. Respecte als comerços, la regidora apunta que no ha variat massa la xifra d'establiments que han obert i tancat en els últims anys. Tot i això, s'està treballant per un pla de dinamització comercial.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: