Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Una seixantena de veïns protesten contra el futur Centre Penitenciari Obert de Tarragona

Temen problemes de seguretat a la zona del Parc Francolí i creuen que abans caldria prioritzar altres inversions

La concentració veïnal s'ha fet aquest vespre al tram final de la Rambla del President Francesc Macià de Tarragona La concentració veïnal s'ha fet aquest vespre al tram final de la Rambla del President Francesc Macià de Tarragona JOSEP CARTANYÀ
Veïnatge ACN
Dijous, 10 Octubre 2019 20:36

Una seixantena de persones s’han concentrat aquest dijous a la tarda en rebuig a la construcció del nou Centre Penitenciari Obert (CPO) de Tarragona, al carrer de l’Arquebisbe Pont i Gol, a tocar de la comandància de la Guàrdia Civil. L’Associació de Veïns del Parc Francolí, que ha convocat la protesta, exigeix a la Generalitat que aturi el projecte perquè creu que l’equipament farà créixer la inseguretat a la zona i que la ciutat necessita altres inversions de forma prioritària. Els veïns han fet sonar xiulets i han picat cassoles al tram final de la Rambla del President Francesc Macià. L’entitat preveu repetir la concentració cada dijous fins el 7 de novembre, dia en què ha convocat una manifestació de rebuig al projecte.

El president de l’Associació de Veïns del Parc Francolí, Jordi Miguel, ha apuntat que el parc ja pateix actes vandàlics i situacions d’inseguretat que, amb l’obertura del CPO, “només augmentarien”. “És l’artèria verda de Tarragona on la gent ve a fer esport, a passejar i a fer pícnics, i ens diuen que deixaran de fer-ho”, ha lamentat.

A més, el representant veïnal ha opinat que Tarragona té altres inversions prioritàries pendents. “Fa pocs anys es van invertir més de 100 MEUR en la nova presó de Mas d’Enric, però encara hi ha escoles amb barracons i llits del Joan XXIII que s’han hagut de tornar a tancar aquest estiu. Aquesta inversió de 10 MEUR no és prioritària”, ha argumentat.

Els veïns estan disposats a fer sentir les seves reivindicacions “fins al darrer dia”, tot i que admeten que el diàleg amb la Generalitat i amb l’Ajuntament no els ha servit de res. “Ens diuen que l’obra anirà aquí i que no hi ha cap intenció de modificar el projecte”, s’ha queixat Miguel. Tot i això, faran concentracions cada dijous fins el 7 de novembre, quan tenen previst manifestar-se. A més, també preveuen muntar taules informatives en diversos punts del centre de la ciutat.

Segons la secretària de l’Associació, Roser Barrio, el futur CPO “incomoda” el veïnat d’aquesta zona en expansió perquè ja és “un punt calent” i hi ha hagut incendis, furts, baralles i diversos episodis incívics. Barrio ha afirmat que els preocupa que “durant 24 hores en puguin entrar i sortir presos de tercer grau, que han comès delictes de tota mena” i que el grau de reincidència d’aquests reclusos sigui del 20%. “Per al Departament de Justícia això és poc, però per a nosaltres és molt”, ha defensat.

Els veïns han dit que se senten “enganyats” i que la Generalitat els ha omès informació perquè informalment se’ls deia que el projecte estava paralitzat i no es faria, però mentrestant s’havia tret a licitació, segons s’ha queixat la representant veïnal. A més, han subratllat el fet que, inicialment, el CPO anava lligat a la construcció del Fòrum Judicial, l’equipament que ha d’aglutinar tota la planta judicial de la ciutat i que es manté sense pressupost ni calendari.

Els veïns del Parc Francolí han desplegat una pancarta contra la presència del CPO al barri (J.C.): 

pancarta No al CPO

Capacitat per 150 interns

El centre obert està expressament dissenyat per al tractament dels interns en règim de tercer grau, que actualment compleixen condemna a l'antiga presó de la ciutat. Tindrà capacitat per a 150 interns i serà l'únic de tota la demarcació de Tarragona. L'edifici, de cinc plantes, es construirà en un solar al costat de la comandància de la Guàrdia Civil i de la Guàrdia Urbana de Tarragona. Allà s'hi traslladaran les poques desenes d’interns que queden a l'antiga presó, que posteriorment tancarà portes de forma definitiva.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: