Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG demanen la tramitació urgent de la llei d'amnistia

La proposició de llei superarà el primer tràmit a la Mesa de dimarts de la setmana que ve

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de ser investit president El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de ser investit president JAVIER BARBANCHO
Catalunya ACN
Dissabte, 18 Novembre 2023 22:14

Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG han registrat conjuntament aquest divendres un escrit en què sol·liciten a la Mesa del Congrés la tramitació pel procediment d'urgència de la proposició de llei d'amnistia que va presentar el PSOE en solitari el passat dilluns. El PSOE ja ho va demanar quan van registrar la proposició de llei. La norma superarà el primer tràmit el pròxim dimarts, quan la Mesa del Congrés la qualificarà i donarà llum verda a que se sotmeti a la presa en consideració del ple. L'objectiu dels socis és aprovar-la a les Corts en pocs mesos, tot i que el PP busca fórmules per torpedinar-la i ha modificat el reglament del Senat –cambra que controla amb majoria absoluta- per allargar els tràmits.

L'executiu i els seus socis impulsen d'aquesta manera la tramitació de l'amnistia fruit dels compromisos assolits per a la investidura de Pedro Sánchez. Un cop registrada, la norma superarà dimarts el tràmit de qualificació a la Mesa gràcies a la majoria que ostenten PSOE i Sumar a l'òrgan de govern del Congrés.

La tramitació pel procediment d'urgència es pot aplicar quan ho demanen dos grups parlamentaris o bé una cinquena part dels diputats, i implica que els terminis per a l'elaboració d'una llei es redueixen a la meitat respecte als previstos al procediment legislatiu. D'aquesta manera, la Llei podria quedar aprovada al Congrés en qüestió de setmanes.

Un cop qualificada per la Mesa, la llei d'amnistia obrirà el periple parlamentari amb la celebració del debat de presa en consideració, on previsiblement PP, Vox i UPN expressaran de nou la seva oposició a la norma. Si les aliances es mantenen, en aquest debat i votació s'imposarà de nou la suma del PSOE amb els seus socis per arribar a 178 vots, tots els que van investir Pedro Sánchez, menys la representant de Coalició Canària, contrària a la llei.

Després la llei passarà a debatre's en comissió, on els grups podran presentar esmenes, i finalment es debatrà en ple, on previsiblement la mateixa majoria parlamentària aprovarà la norma perquè pugui passar al Senat en qüestió de setmanes.

El tràmit a la cambra alta serà més lent. Els populars han aprovat una reforma del reglament per no haver de tramitar la llei com a urgent. Es tracta de donar la potestat a la Mesa, controlada pel PP, per decidir si les iniciatives enviades des del Congrés es tramiten per la via d'urgència, que és de 20 dies en comptes dels dos mesos del procediment ordinari.

D'aquesta manera, podran demanar compareixences encomissió com, per exemple, els representants d'òrgans com el Consell General del Poder Judicial, que s'ha manifestat en contra de la norma.

Independentment de les traves que posi el Senat, la cambra alta haurà d'acabar votant la llei. Quan la majoria del PP la tombi, la norma tornarà al Congrés, que la votarà de nou i l'aprovarà definitivament perquè es pugui publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: