Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Roquerol

Coneixerem aquest curiós ocell, la única de les nostres orenetes que passa també l’hivern a Catalunya

Roquerol Roquerol Fotografies: ENRIC PÀMIES
Medi Ambient Enric Pàmies / Birding Catalunya
Divendres, 16 Febrer 2024 09:25

El roquerol (Ptyonoprogne rupestres) és de la família de les orenetes, mesurant uns 14 cm de longitud i fins a 33 cm d’envergadura.

És un moixó de tons marrons, molt uniformes, amb la part inferior una mica més clara. Quan té la cua ben oberta hi veiem una taca blanca a cada ploma, molt visible.

El seu color ens permet diferenciar-lo de la resta d’oreneta i la seva forma compacta, amb ales relativament amples, el diferencia clarament dels falciots.

02 Roquerol

Vista inferior del roquerol (E.P.)

A finals d’hivern i inicis de primavera es pot observar puntualment a qualsevol lloc, ja que es troben en migració. El mateix passa en moments concrets de la tardor.

Durant la primavera i estiu el roquerol és una espècie reproductora a alguns punts del Camp de Tarragona, principalment a zones rocoses a certa altitud, com muntanyes del Priorat i del Baix Camp, i zones més localitzades de les altres comarques.

A l’hivern, en canvi, es desplacen a zones humides o indrets al litoral. Podia ser habitual a llocs com la Torre d’en Dolça, la desembocadura del Gaià, la Séquia Major o els Muntanyans de Torredembarra.

03 Roquerol

Roquerol en vol (E.P.)

El seu nom, roquerol, ja ens indica quines són les zones que ocupa: muntanyes ben rocoses, abundants a les nostres contrades, on farà niu.

En canvi a l’hivern canvia totalment l’hàbitat amb l’arribada del fred, movent-se principalment a llocs amb presència d’estanys, aiguamolls o rius, principalment al litoral, ja que són punts amb clima més suau i és on hi queda una major presència d’insectes.

04 Roquerol

Quan obre la cua observem taques blanques a les plomes (E.P.)

Com la resta d’orenetes, la seva alimentació és insectívora. Captura petits insectes en ple vol, com mosques o mosquits, amb gran habilitat.

El gener del 2021 hi va haver una forta baixada de les temperatures, de manera sostinguda durant força dies. A causa del fred intens i de la falta de preses molts dels roquerols que hivernaven al Camp de Tarragona van morir, com també a la resta del país. Des d’aquell moment durant els hiverns quasi no veiem exemplars d’aquest moixó a les nostres comarques.

05 Roquerol

Roquerol a la Mare de Déu de la Roca, a Mont-roig del Camp (E.P.)

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: