Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les Jornades de l’Aigua de Tarragona criden a fer un ús racional dels recursos naturals pel canvi climàtic

Francesc Mauri, meteoròleg de TV3, afirma que “l’economia verda salvarà Europa”

Imatge del meteoròleg de TV3, Francesc Mauri, en les Jornades Tècniques de l'Aigua Imatge del meteoròleg de TV3, Francesc Mauri, en les Jornades Tècniques de l'Aigua
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dimarts, 30 abril 2024 15:23

El Port de Tarragona ha acollit les Jornades Tècniques sobre la gestió de l’aigua en el marc de la crisi pel canvi climàtic, celebrades el 25 i 26 d’abril. L'acte va reunir experts de diversos àmbits per debatre sobre solucions als desafiaments derivats de la manca d’aigua.

Durant els debats, es van compartir perspectives sobre el canvi climàtic i la gestió de l’aigua. Francesc Mauri, meteoròleg de TV3, va assenyalar la importància de reaccionar davant de les crisis energètiques i va subratllar el paper fonamental de les energies renovables.

Per la seva banda, Sarai Sarroca, directora de MeteoCat, va alertar sobre la sequera sense precedents que afecta Catalunya, destacant la disminució de les precipitacions en comparació amb els anys 70. Això, juntament amb l'augment de la temperatura, posa en perill els recursos hídrics de la regió.

Els especialistes, a més van coincidir en la necessitat d'una gestió més eficient dels recursos hídrics. Ignasi Servià, enginyer agrònom, va posar èmfasi en la importància de modernitzar els sistemes de regadiu, especialment a Catalunya, on encara predomina el reg per gravetat.

Eduard Pla, investigador del CREAF, aposta per una millor gestió forestal per preservar la salut dels boscos i prevenir incendis. Destaca la importància de la diversitat d'espècies i una gestió adaptativa per enfrontar els impactes del canvi climàtic.

Fomentar la reutilització de l’aigua

Com a posible solució, Jordi Molist, de l’Agència Catalana de l'Aigua, va destacar el potencial de la reutilització de l’aigua, mentre que Carme Llansana Arnalot, de l'ATL, va ressaltar l'augment de la dessalació com a resposta a la manca d’aigua.

Finalment, Cristina González Ruano, del Ministeri de Transició Ecològica, va presentar el Programa PERTE, que ofereix ajuts per a la digitalització del cicle de l’aigua, subratllant la seva importància per a una gestió més eficient dels recursos hídrics.

Necessitat urgent d’actuació

Les Jornades Tècniques han mostrat la necessitat urgent d'actuar davant dels reptes del canvi climàtic, posant de manifest la importància de la col·laboració entre experts i administracions per garantir un ús sostenible dels recursos hídrics a la regió del Camp de Tarragona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: