Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El colltort

Un ocell que passa ben desapercebut i que, tot i ser família dels picots, no ho sembla pas

Colltort Colltort Fotografies: ENRIC PÀMIES
Medi Ambient Enric Pàmies / Birding Catalunya
Divendres, 10 Mai 2024 00:55

El colltort (Jynx torquilla) mesura aproximadament uns 17 cm, amb una envergadura d’ales de 25-27 cm.

Es tracta d’un ocell molt críptic, de colors que li permeten passar desapercebut: tons crema amb taques al ventre, i tons marrons i grisos al cos, cua i cap. Si es queda aturat a sobre d’un tronc, probablement no el veurem. El seu bec és més curt i ample que en la resta de picots.

En ajudarà molt si el podem identificar d’oïda, doncs té un cant molt potent que ens ajudarà a saber que és present a la zona.

02 colltort

Detall d’un colltort (E.P.)

Catalunya és un ocell principalment estival, que comença a arribar a partir del març i abril, amb els màxims d’observacions just començant el mes de maig. En algunes zones litorals de climes ben temperats s’hi poden trobar alguns exemplars també a la tardor i hivern.

Al Camp de Tarragona hi és relativament freqüent, però sempre als hàbitats adequats per aquesta espècie.

03 colltort

Colltort fotografiat a la Selva del Camp (E.P.)

Com la resta de picots, de qui és família, requereix la presència d’arbres. En aquest cas, però, no necessita grans zones arbrades, sinó que es conforma sovint amb petits boscos entre zones obertes.

Tenim diferents indrets, a les nostres comarques, on el trobarem fàcilment, des de zones al voltant del riu Francolí, a diversos trams del Gaià (com l’albereda de Santes Creus), però també en zones de conreu de secà properes a petits boscos.

04 colltort

Els seus colors són críptics (E.P.)

A diferència de la resta de picots de Catalunya, no té un bec prou potent per perforar els troncs. Aprofiten forats abandonats d’altres picots per a construir el seu niu.

S’alimenta de diversos invertebrats, com formigues, tèrmits, ... que troba tant als arbres com al terra.

El seu nom, colltort, prové d’una curiosa capacitat: quan el captura un depredador comença a moure el seu llarg coll amb angles molt més grans que altres ocells, imitant els moviments d’una serp. Possiblement aquest comportament és precisament per desconcertar el depredador i poder-se escapar.

05 colltort

Dos joves de colltort ben amagats (E.P.)

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: