Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El COAATT reuneix al sector de la construcció per analitzar problemes i buscar solucions

Els agents han tractat temes com la manca de formació i de personal qualificat, l’abusiu impost ICIO i la lentitud en la concessió de llicències

 El COAATT ha reunit als gremis de la construcció i altres agents del sector per analitzar problemes i buscar solucions El COAATT ha reunit als gremis de la construcció i altres agents del sector per analitzar problemes i buscar solucions COAATT
Habitatge Redacció Infocamp
Dimecres, 07 Febrer 2024 00:00

Aprofitant per a presentar-se la nova junta del COAATT s’ha fet una reunió del sector amb l’objectiu d’aconseguir un front comú en tots aquells temes relacionats amb la construcció, especialment aquells que necessiten una unió de tots els agents implicats per aconseguir solucionar-los, el Col·legi Oficial d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT) ha convocat una reunió amb representants dels Gremis de la Construcció del Baix Camp, Penedès i Tarragonès; la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya i l’Associació de Promotors i Constructors Edificis de Catalunya.

Aquesta trobada ha tingut lloc a la seu del Col·legi i ha comptat amb l’assistència d’una vintena de representants dels organismes esmentats. Xavier Llorens, president del COAATT, ha estat el primer en intervenir i argumentar la necessitat de crear aquest tipus de trobades per saber què pensa cada col·lectiu convidat i quines són les problemàtiques comunes.

Falta personal qualificat i personal tècnic

Tots els assistents han coincidit que es necessita mà d’obra qualificada urgent per garantir un òptim ritme de producció i afrontar aquell que es planteja a curt i mig termini.

Un altre element preocupant es l’abandonament dels estudis de la FP els darrers anys perquè es demostra que una part molt important del jovent no sap què estudiar i en una gran majoria de casos, o no continuen els estudis quan acaben la ESO o els deixen a la meitat si finalment els comencen.

El problema també és vigent pel que fa al personal tècnic. L’activitat al sector de la construcció no para de créixer i la necessitat de ma d’obra constant que hi ha, no es pot cobrir per manca d’arquitectes tècnics. Ja fa temps que bona part de les ofertes rebudes al COAATT per part d’empreses constructores i promotores, han quedat desertes. La manca de candidats afecta també a les ofertes de borsa de treball o llocs de treball per a l’Administració, tant a ajuntaments com a la Generalitat. El COAATT reclama des de fa temps un estudis universitaris a Tarragona de Arquitectura Tècnica.

El problema de l’ICIO i la lentitud de concessió de llicències

Els assistents a la trobada convocada pel COAATT van posar sobre la taula altres problemàtiques que afecten a tot el sector. Una d’elles és l’augment de l’ICIO, Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres, que molts ajuntaments com el de Reus o el de Tarragona han augmentat al màxim permès, un tipus del 4% que suposa un increment del 45% i que se suma al cost final de la compra d’un habitatge.

Pel que fa al temps excessiu en la concessió de llicències, tots els presents a la reunió van apuntar a la necessitat de reduir aquest temps actual ja que és molt gran, onze mesos en alguns casos com l’Ajuntament del Vendrell o set en el cas del de Tarragona.

Increment de costos i planejament urbanístic

Els darrers anys, la pujada dels costos de la construcció ha estat molt notòria i això ha perjudicat molt a tot el sector en general.

Un altre dels temes debatuts en aquesta trobada de la construcció del COAATT ha estat els dels plans d’ordenació municipals, els POUM. En el cas de la ciutat de Tarragona, el proper 30 de novembre d’aquest any 2024, s’acabarà la vigència de les normes subsidiàries urbanístiques, que obligaran a anar a una pròrroga del futur POUM de la ciutat de Tarragona si abans no es resolt tot. A Reus la situació no és millor perquè la tramitació del POUM va començar al maig del 2010 i de moment encara no s’ha enllestit per motius diversos.

Per acabar, els assistents convidats pel COAATT, han parlat també de la manca d’inversió pública.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: