Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Apel·lem al civisme durant la revetlla de Sant Joan per preservar espècies protegides del litoral català"

Opinió GEPEC-EdC
Dijous, 23 Juny 2022 22:00

L’entitat alerta que un mal comportament de la ciutadania a les platges podria empitjorar l’estat de conservació d’espècies com el corriol camanegre i la tortuga careta

Aquest dijous a la nit, el país dóna el tret de sortida a l’estiu amb la celebració de la revetlla de Sant Joan, també coneguda la nit de foc. Però aquesta emblemàtica festa podria afectar negativament a espècies vulnerables i en perill si no es celebra amb respecte i civisme, tal com alerta el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC). Els petards, les deixalles, la música i les grans concentracions de persones a les platges en determinats punts del litoral català suposen una amenaça per a espècies en perill d’extinció i vulnerables.

Al llarg de la la nit de la revetlla de Sant Joan, moltes persones s’adrecen a les platges en grups nombrosos per escoltar música, encendre petards, menjar i beure. Algunes d’aquestes accions tenen un impacte greu en la fauna i el medi ambient: des de l’entitat, recorden que les platges, a més de ser un espai de lleure, són un ecosistema. La convivència entre persones i fauna és possible, però cal comportar-nos correctament per tenir el mínim impacte sobre el medi possible.

A les platges del litoral català, durant l’època d’estiu, hi trobem dues espècies extremadament vulnerables a les pertorbacions humanes. D’una banda, el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), un petit ocell que nidifica a la sorra de la platja. Per nidificar i criar necessita tranquil·litat, i les molèsties humanes i animals (gats, gossos, garses…) dificulten extremadament la supervivència d’aquest ocell, que sovint abandona els nius o bé moren els polls als pocs dies de néixer.

               Corriol camanegre a la platja de Cubelles (Ⓒ GEPEC-EdC. Xavier Pedro): 

corriol petit

Si durant l’any ja s’enfronta a grans molèsties, la revetlla de Sant Joan suposa pel corriol un repte encara més immens: la música, els crits, els petards, i el rebombori ocasionat per les persones la nit del 23 de juny provoquen danys directes i indirectes a aquesta espècie. Des del GEPEC-EdC, que protegeixen els corriols i els seus nius des del mes de març, adverteixen que un mal comportament durant la revetlla de Sant Joan contra el corriol podria esborrar la feina feta durant tots aquests mesos per protegir l’espècie.

L’entitat manifesta que enguany els resultats del seguiment de l’espècie mostren resultats positius allà on s’apliquen mesures de gestió per part de l’administració. Ja s’han aconseguit protegir vint-i-set nius, però la temporada de cria d’aquest ocell no finalitza fins a finals d’agost.

La tortuga careta (Caretta caretta), per la seva banda, és una altra espècie protegida que nidifica cada vegada més sovint a les nostres costes i, per tant, podria veure’s afectada per aquesta celebració.

Per últim, el GEPEC-EdC recorda que s’han de recollir les deixalles de la platja, ja que moltes acaben al mar i embruten l’hàbitat d’espècies vulnerables com el corriol i la tortuga. A més d’embrutar-lo, l’allau de deixalles al mar i a la costa són una de les causes que han dut a aquestes espècies a un estat de conservació crític.

GEPEC-EdC

GEPEC-EdC

Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: