Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Oreneta comuna

Sens dubte les orenetes són uns d’aquells ocells que “fan estiu”; sempre les tenim associades a l’arribada del bon temps

Oreneta comuna Oreneta comuna Fotografies: ENRIC PÀMIES
Medi Ambient Enric Pàmies / Birding Catalunya
Divendres, 05 abril 2024 09:02

L’oreneta comuna (Hirundo rustica) és un ocell que mesura uns 18 cm i té una envergadura d’ales de fins a 33 cm.

Podem identificar-la per tenir el pit i ventre de colors ben clars, ales més fosques, cua forcada negra i cap fosc amb la barbeta vermella. La part superior és de color negre, que adquireix un to blavós amb la llum del sol.

Quan obre la cua podem veure que hi té una petita franja blanca.

Els exemplars joves tenen la cua més curta i els colors menys definits: el cap i dors adquireixen tons de negre menys definit, més marronós, i la barbeta és d’un vermell pàl·lid.

02 oreneta comuna

Oreneta comuna en vol, mostrant la franja blanca de la cua (E.P.)

Durant els últims dies de febrer i els primers del mes de març comencen a arribar les orenetes a Catalunya, procedents del continent africà.

Durant aquesta època podem veure tant els exemplars que estan només de pas i es mouen cap al continent europeu com les orenetes que es quedaran aquí a passar la primavera i estiu, fins els mesos d’octubre-novembre que tornaran a migrar cap al sud.

És un moixó ben distribuït al Camp de Tarragona, criant en moltes zones de les nostres comarques, a excepció d’aquells indrets amb major massa forestal.

03 oreneta comuna

Oreneta aturada sobre un cable (E.P.)

A diferència de l’oreneta cuablanca, qui acostuma a construir els nius dins de pobles i ciutats, l’oreneta comuna prefereix fer-ho més als afores, a masos, granges i als porxos d’algunes cases de poble.

Construeix el seu niu, en forma de cassola, amb petites boles de fang que porta dels rius o tolls propers. Cada any acostumen a reaprofitar els mateixos nius, refent-los parcialment en cas que hagin quedat malmesos durant l’hivern.

04 oreneta comuna

Els joves d’oreneta tenen els colors més clars (E.P.)

Les orenetes tenen una dieta exclusivament insectívora, capturant en vol mosques, mosquits, formigues voladores, petits escarabats, vespes, ...

A diferència dels falciots, les orenetes capturen les preses una a una, caçant-les hàbilment. Ben sovint les veurem volant ben a prop del terra, de l’aigua o dels camps, per exemple. En aquestes primeres capes d’aire és on s’acumulen més invertebrats gràcies a la calor del terra, a la humitat de l’aigua i a la presència de flors.

Orenetes, falciots i rat-penats, per exemple, són dels millors aliats que tenim a l’estiu per evitar la presència de tantes mosques i mosquits.

05 oreneta comuna

Oreneta comuna jove volant per sobre del Parc Samà (E.P.)

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: