Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona acull aquest dijous una jornada de conscienciació i gestió de la biodiversitat marina

Durant la jornada s'alliberarà una tortuga marina a la platja del Miracle i la ciutat rebrà la bandera verda ECOMED, com a municipi compromès

La directora del CRAM, Elsa Jiménez, i el conseller de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro, durant la presentació de la jornada La directora del CRAM, Elsa Jiménez, i el conseller de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro, durant la presentació de la jornada JOAN CARLES BORRACHERO
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dimarts, 07 Mai 2024 11:30

Tarragona acull, aquest dijous 9 de maig, la jornada de conscienciació ambiental ECOMED. Es tracta d’una jornada de divulgació de la gestió de la biodiversitat marina organitzada per la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins CRAM i que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona i de la Diputació de Tarragona. La jornada ECOMED pretén conscienciar sobre els protocols d’assistència a la fauna marina.

La directora del CRAM, Elsa Jiménez, ha explicat durant la presentació de la jornada que “Catalunya és la regió amb més casos de nidificació d’aquests animals, i concretamente, la costa tarragonina”. L’any passat, a tot Catalunya, n’hi va haver deu nius i el pronòstic és que vagin en augment a causa de l’escalfament global, per això es fa necessari comptar amb tots els actors implicats a nivell municipal per assegurar una correcta gestió”.

El conseller de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro, ha destacat la importància de tenir coneixement de la biodiversitat marina del litoral de Tarragona així com dels protocols existents per part de la ciutadania, “per tal d’evitar possibles reaccions que poden esdevenir un risc, tant per l’animal com per les persones. És per això que l’educació i la sensibilització són elements essencials”, ha dit García de Castro.

L’objectiu principal del projecte ECOMED és capacitar, certificar i identificar els municipis per a l’assistència i gestió de fauna marina protegida. Tal com ha detallat la directora del CRAM “volem dotar als Ajuntaments de la identificació com a municipis compromesos amb el respecte pel litoral”. 

El conseller de Medi Ambient també ha destacat que, en termes d’assistència a fauna marina protegida, “és fonamental el paper dels diferents actors presents a les platges dels municipis, tals com socorristes, personal de neteja de platges, personal de guinguetes, així com en tècnics i policia municipal”.

És per això que la jornada comptarà amb una primera part formativa al matí a càrrec de tècnics de la Fundació CRAM, adreçada als diferents actors involucrats en les activitats marítimes municipals. Hi assistiran membres de la policia local, dels serveis de Neteja i Foment, serveis de socorrisme de Creu Roja i guinguetes, de Protecció Civil, i de la conselleria de Medi Ambient. Aquestes formacions inclouran coneixement de les espècies marines protegides a Catalunya, formació teòrica i pràctica en protocols d’actuació oficials específics d’assistència a platja de cetacis, tortugues, taurons i aus marines; tècniques d’assistència i manipulació, i finalment entrega del Quadren Blau: Guia de protocols d’actuació amb fauna marina protegida a Catalunya.

La Platja del Miracle acull tota una tarda d'activitat ambiental oberta a tota la ciutadania

A la tarda, la jornada es farà extensible a tota la ciutadania amb la part d’activitats gratuïtes de sensibilització. De 17 a 19 h, la platja del Miracle acollirà d’una banda, activitat de voluntariat ambiental de neteja de la pròpia platja, a continuació s’explicarà i valorarà tot allò recollit pels voluntaris. Tot seguit es durà a terme un simulacre de rescat de tortuga, on els assistents podran aprendre com s’ha d’actuar en aquest tipus de casos.

Finalment, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, acompanyat pel conseller de Medi Ambient, Guillermo García de Castro, rebran el certificat i la bandera verda ECOMED de mans de la Fundació CRAM. D'aquesta manera, Tarragona es converteix en la primera ciutat que rebrà del CRAM aquest reconeixement que l’acredita com a municipi compromès amb la biodiversitat marina i que s’ha format en els protocols d’actuació i protecció d’espècies protegides, demostrant així el compromís de la ciutat amb la conservació de la seva biodiversitat marina.

Allibertament d'una tortuga marina

La jornada clourà amb l’alliberament d’una tortuga marina recuperada per la Fundació CRAM. L’exemplar que serà alliberada a la platja del Miracle per part de l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, es tracta de l’Aran, una tortuga marina, de 18 quilos, que serà reintroduïda al mar després d’haver estat capturada accidentalment a causa de l’activitat pesquera, el 19 de març, a la costa de La Ràpita i haver estat durant aquest temps acollida a les instal·lacions del CRAM, on s’ha recuperat per tal de poder tornar a ser reintroduïda ara al seu hàbitat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: