Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls digitalitza més de 5.000 fotografies del fons de l'arquitecte Cèsar Martinell

Entre les imatges, destaquen les conegudes catedrals del vi, el taller de Gaudí o els retaules barrocs destruïts durant la Guerra Civil espanyola

El nét i la filla de Cèsar Martinell, Cèsar Ramírez Martinell i Rosa M. Martinell, en l'acte de presentació de la digitalització del fons fotogràfic de l'arquitecte vallenc El nét i la filla de Cèsar Martinell, Cèsar Ramírez Martinell i Rosa M. Martinell, en l'acte de presentació de la digitalització del fons fotogràfic de l'arquitecte vallenc MAR ROVIRA / ACN
Patrimoni Josep Cartanyà
Dijous, 23 Novembre 2023 15:16

Coincidint amb el 50è aniversari de la mort de Cèsar Martinell, el Museu de Valls i l'Arxiu Municipal han digitalitzat 5.670 fotografies del fons de Cèsar Martinell que realcen l'obra arquitectònica del vallenc. En concret, la construcció dels cellers, coneguts com les Catedrals del vi a Gandesa, Pinell de Brai o Nulles. També destaquen les fotografies dedicades a l'art, amb apartats sobre Antoni Gaudí, els monestirs cistercencs o els retaules barrocs destruïts durant la Guerra Civil espanyola, així com algunes de la seva vida familiar i de viatges. A finals d'any, les imatges ja es podran consultar públicament.

La regidora de Cultura de Valls, Laia Castells, ha recordat durant la roda de premsa de presentació que Cèsar Martinell va ser un dels impulsors del Museu de Valls, on hi va aportar bona part del seu fons d'art. Castells ha posat en valor el caràcter "inèdit" de moltes de les imatges, ja que a més dels coneguts cellers o "catedrals del vi" obra de l'arquitecte vallenc, també es podran consultar fotografies com d'art barroc o del taller d'Antoni Gaudí, de qui n'era un ferm defensor. Finalment, la regidora de Cultura ha volgut agrair a la família de Martinell "la seva confiança amb el Museu de Valls".

La universalització del llegat de Martinell

El director de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp i responsable de l'Arxiu Municipal de Valls, Salvador Cabré, ha explicat que l'acord per a la digitalitació del fons fotogràfic de Martinell sorgeix arran d'un projecte de col·laboració o "Glam" entre el museu, l'arxiu i la biblioteca per a la "democratització" i l'accés públic a la consulta d'aquestes imatges. Cabré ha dit que, després d'un llarg procés d'identificació i descripció de les fotografies, es van unificar totes les imatges del fons en diversos temes: arxiu fotogràfic d'art - que agrupa la majoria de les imatges-; obra arquitectònica de Martinell (cellers,..); restauració d'esglésies o de l'àmbit familiar i de viatges. 

Cabré ha destacat imatges inèdites com les dels retaules barrocs destruïts durant la Guerra Civil espanyola, fotos del taller d'Antoni Gaudí, de Lluís Bonifàs o dels monestirs cistercencs com Poblet o Santes Creus. La majoria de les fotografies van ser captades a Barcelona -on hi va viure molts anys- i de la resta de Catalunya. També n'hi ha d'altres d'Espanya, d'Europa o d'altres indrets que Martinell va visitar, com Ciudad de Méjico o el mur de les lamentacions, a Jerusalem.

retaules barrocs Martinell fotos

Una mostra de les fotografies de retaules barrocs (J.C.)

Cèsar Ramírez Martinell, net de Martinell: "L'avi estaria molt content"

A la presentació de la digitalització del fons fotogràfic també hi ha intervingut Rosa M. Martinell, filla de l'arquitecte, qui ha agraït "tots els actes commemoratius que s'han fet al pare", així com el seu nét, Cèsar Ramírez Martinell, que ha celebrat que les imatges seran accessibles per a tothom a finals d'any: "l'avi estaria molt content, és un pas endavant". 

La regidora responsable dels serveis municipals d'arxiu, Rosa Rovira, ha tancat el torn d'intervencions tot lloant la figura de Cèsar Martinell "que, tot i viure a Barcelona, sempre va mantenir la seva vinculació amb Valls" i ha celebrat que la seva família, 50 anys després de la seva mort, hagi mantingut aquesta vinculació amb la ciutat.

Les imatges seran accessibles per a tothom a través del portal del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: