Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Una ‘Eina’ eficaç per fomentar l’ocupació i l’emprenedoria al Baix Penedès

El servei L’Eina ajuda als ciutadans a trobar feina, millorar la seva formació i emprendre un projecte propi

Des de l’any 1998, el Vendrell compta amb L’Eina, un ens creat per la regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament del municipi que desenvolupa els serveis d’ocupació i emprenedoria al territori del Baix Penedès. La importància d’aquesta tasca, rellevant per qualsevol territori, s’intensifica al Vendrell i tota la comarca, ja que el Baix Penedès, tot i haver aconseguit millorar aquesta xifra, registra la taxa d’atur més alta de tota Catalunya –un 19’42%-. Aquesta situació va ser provocada el 2008 per l’esclat de la crisi econòmica i la caiguda de la construcció, sector econòmic amb un gran pes al Vendrell que va atraure molta gent i que ha deixat a l’atur un col·lectiu difícil d’inserir per la seva baixa qualificació. L’Eina treballa dia a dia per pal·liar aquesta situació, formar els ciutadans, assessorar als emprenedors i aconseguir inserir al món laboral el màxim de persones possibles.

Tal i com explica l’Esther Cañís, tècnica responsable de l’Eina, en els inicis aquest ens oferia uns serveis molt bàsics de borsa de treball, formació ocupacional i orientació a l’emprenedoria que han anat evolucionant al llarg dels anys. En aquest sentit, han augmentat tant el nombre de serveis com de personal tècnic i s’han desenvolupat projectes molt més específics en tots els àmbits. “Portem un recorregut de 18 anys en els quals hem evolucionat fins a ser el punt de referència més important de la comarca en polítiques actives d’ocupació i especialment en l’àmbit de l’emprenedoria”, afirma Cañís.

Aquesta renovació i millora contínua dels serveis es reflecteix en l’augment de persones que confien i s’inscriuen a l’Eina i en les xifres aconseguides. En matèria d’ocupació i formació aquest 2015, el servei ha atès 186 empreses i realitzat un total de 180 insercions laborals, a més de formar 120 alumnes amb 8 cursos i 75 persones més en el programa de formació de joves. Pel que fa a l’emprenedoria, ha atès 420 emprenedors i s’han obert 73 noves empreses que han creat 90 llocs de treball. Així doncs, en total s’han aconseguit prop d’unes 270 insercions l’any 2015. “El suport a la creació d’empreses també és una mesura social, ja que els emprenedors creen el seu propi lloc de treball i en generen d’altres”, afirma la responsable.

El servei d’ocupació: orientació, formació i borsa de treball

El servei d’ocupació es sustenta en tres potes: el servei d’orientació, la formació i la borsa de treball. En primer lloc, els usuaris que es donen d’alta passen pel servei d’orientació, en el qual es fa una entrevista individualitzada i un itinerari personalitzat d’inserció amb tutories de seguiment. A partir d’aquí els usuaris ja poden inscriure’s en els diferents cursos de formació i en les ofertes. Actualment l’Eina també compta amb ofertes orientades col·lectius específics, com dones, joves o aturats de llarga durada.

Per tal de donar-se d’alta al servei, els interessats només cal que es presentin a l’Eina amb la vida laboral, el currículum, una fotocòpia del DNI i certificat de discapacitat en els casos que n’hi hagi. José Luis Espina, tècnic de comunicació i de l’observatori de mercat laboral de l’Eina, remarca que el servei també ajuda a persones que ja tenen feina a millorar la seva formació o a elaborar un currículum més atractiu, tot i que “donada la situació la major part de persones que s’inscriuen són aturades”.

Pel que fa específicament a la borsa de treball, l’Eina fa una tasca d’intermediació amb les empreses que publiquen ofertes de feina al seu portal. “Nosaltres seleccionem aquells currículums que s’ajusten més al perfil buscat i els enviem a les empreses”, afirma Espina. Per tal que les ofertes es publiquin a la web de l’Eina només cal que les empreses interessades es posin en contacte amb el servei i omplin una documentació detallant totes les especificitats del lloc de treball a cobrir. Per altra banda, aquest servei també té una borsa interna on dóna a conèixer l’oferta pública i la de la mateixa Eina.

Una formació variada per a tot tipus de públic

Pel que fa a la formació, el servei ofereix cursos d’interès a partir de les necessitats detectades a través de la borsa de treball i l’observatori del mercat laboral. Alguns dels àmbits importants sobre els quals es fa formació són la logística, la gestió de magatzems i el comerç. Cal dir que de cara al 2017 s’engegarà la formació orientada als oficis, com per exemple carnisseria, comerç i operari industrial, ja que Cañís exposa que “s’han detectat problemes a la borsa de treball a l’hora de cobrir aquest tipus d’ofertes”.

En els cursos formatius de l’Eina s’hi poden inscriure tots els usuaris que es trobin en l’atur. Tot i així, com en la borsa de treball, el servei també disposa de programes específics centrats en diferents col·lectius. En són un exemple el “Joves per l’ocupació”, dirigit a menors de 25 anys, o el “Treball als barris”, orientat a les persones que resideixen en el nucli d’intervenció, que és el nucli antic del Vendrell. També s’ofereixen cursos d’informàtica i idiomes com rus, francès, anglès o alemany, ja que es consideren una necessitat transversal. De cara al setembre s’introduiran classes de català i castellà per a immigrants.

Una ajuda molt útil per als més emprenedors

L’Eina també compta amb l’Espai Empresarial, un servei d’atenció a l’emprenedoria i a l’empresa. Aquella persona que busca l’ajuda de l’Eina per engegar un projecte propi segueix un itinerari molt definit, tal i com explica Susanna Blasón, tècnica de creació d’empresa. En primer lloc els interessats han d’assistir a una sessió informativa on se’ls expliquen els passos a seguir per crear la seva pròpia empresa, com per exemple què és i com s’elabora un pla d’empresa, quines ajudes i subvencions tenen a l’abast i quines són les fonts de finançament. Després l’emprenedor fa una entrevista individualitzada i personalitzada. “La nostra feina en les entrevistes és orientar i ajudar l’emprenedor perquè s’adoni si el projecte és o no viable -explica Blasón-. Per això treballem amb ells el seu pla d’empresa, que és l’eina que utilitzem per analitzar el negoci”.

Aquest servei també comunica als emprenedors les informacions d’actualitat referent a ajudes o subvencions. A més, des del 2015 l’Eina, a través de l’Ajuntament, ofereix una bonificació per aquelles persones que s’hagin de donar d’alta d’autònom el mateix any, siguin del Vendrell i compleixin una sèrie de requisits. L’ajuda consisteix en una bonificació de la quota d’autònom del 80% durant un any o un màxim de 1.272 euros.
Per altra banda, l’Espai Empresarial de l’Eina compta des del 2004 amb un viver d’empreses amb tres modalitats de sessió d’espai adaptades a les necessitats. Així, els emprenedors poden llogar un despatx de forma permanent durant un any -prorrogable a tres-, llogar un espai d’ús compartit durant 20 hores al mes o demanar una sala per a reunions en moments puntuals. Actualment els tècnics estan treballant per ampliar els serveis i oferir un espai de coworking, que possiblement es posarà en marxa aquest mateix 2016. “Estem treballant en el disseny funcional. És un projecte definit, però s’engegarà com a prova pilot i s’haurà d’anar avaluant i reajustant si és necessari”, exposa Esther Cañís.

Un servei que s’adapta a les necessitats de cada època

L’Eina és un servei que està sotmès als ritmes cíclics de l’economia. Així ho explica l’Esther Cañís, que afirma que “hem d’escoltar el comportament del mercat de treball i la situació empresarial i en base a això engegar un pla de treball amb un conjunt de projectes que varien cada any”. En aquest sentit, el seu company José Luis Espina assegura que l’esclat de la crisi el 2008 va suposar un punt d’inflexió. “Ens vam veure en la necessitat d’adaptar el servei a situació que ens va agafar a tots de sobte –explica Espina-, ja que vam tenir un flux molt important de nous emprenedors, alguns forçats per la situació, i moltes persones es van inscriure al servei d’ocupació amb situacions molt complicades”. Cañís recorda que les prioritats, que fins llavors eren millorar la qualitat de l’ocupació, van passar a ser donar una resposta immediata als milers d’aturats.

Actualment, la situació ha canviat, i amb ella també el plantejament de l’Eina. “Sembla que es comença a veure una mica la llum al final del túnel”, afirma Espina. La responsable del servei afegeix que en aquests moments el servei “es troba en la fase de treure el cap i ser proactius alhora de buscar oportunitats pel territori”. Tot i que Espina afirma que s’ha vist una millora en aquest àmbit, ha remarcat que cal tenir en compte que el model laboral ha canviat. “L’oferta continua sent en un 90% de treball temporal i el 60% d’aquests contractes són de menys de 6 mesos”, indica el tècnic.

Satisfacció pels reptes aconseguits i esforç per tirar endavant nous projectes 

La tècnica responsable del servei, Esther Cañís, valora molt positivament la tasca que desenvolupa l’Eina: “Crec que és un servei molt útil que està ajudant a molta gent a trobar feina i millorar el seu perfil. Jo penso que les dades ens avalen, ja que 270 insercions a l’any és una xifra molt rellevant”. A més, la tècnica ressalta que la progressiva posada en marxa dels serveis al llarg dels anys ha implicat “una millora qualitativa i un augment dels usuaris inscrits, ja que l’oferta és més àmplia”.

Pel que fa als reptes de futur, l’Eina té definits diversos objectius i projectes estratègics per al 2016-2017. A més d’estar ultimant els darrers detalls per engegar l’espai de coworking, aquest servei també està treballant per posar en marxa una nova línia de subvencions, aquest cop orientada a donar suport a les empreses que contracten treballadors. Un altre dels seus objectius estratègics és l’emissió inversa, un projecte de captació d’inversions que té com a objectiu que empreses d’altres països vinguin a instal·lar-se a la comarca del Baix Penedès. Aquest any l’acció es realitzarà a Alemanya i la fi és captar empreses del sector de l’automoció. “L’objectiu és engegar nous motors i generar noves oportunitats pel territori”, conclou Cañís.

 

Instal·lacions de L'Eina, al Vendrell. Instal·lacions de L'Eina, al Vendrell. ELISABET SOLER.

El servei L’Eina ajuda als ciutadans a trobar feina, millorar la seva formació i emprendre un projecte propi

Des de l’any 1998, el Vendrell compta amb L’Eina, un ens creat per la regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament del municipi que desenvolupa els serveis d’ocupació i emprenedoria al territori del Baix Penedès. La importància d’aquesta tasca, rellevant per qualsevol territori, s’intensifica al Vendrell i tota la comarca, ja que el Baix Penedès, tot i haver aconseguit millorar aquesta xifra, registra la taxa d’atur més alta de tota Catalunya –un 19’42%-. Aquesta situació va ser provocada el 2008 per l’esclat de la crisi econòmica i la caiguda de la construcció, sector econòmic amb un gran pes al Vendrell que va atraure molta gent i que ha deixat a l’atur un col·lectiu difícil d’inserir per la seva baixa qualificació. L’Eina treballa dia a dia per pal·liar aquesta situació, formar els ciutadans, assessorar als emprenedors i aconseguir inserir al món laboral el màxim de persones possibles.

Tal i com explica l’Esther Cañís, tècnica responsable de l’Eina, en els inicis aquest ens oferia uns serveis molt bàsics de borsa de treball, formació ocupacional i orientació a l’emprenedoria que han anat evolucionant al llarg dels anys. En aquest sentit, han augmentat tant el nombre de serveis com de personal tècnic i s’han desenvolupat projectes molt més específics en tots els àmbits. “Portem un recorregut de 18 anys en els quals hem evolucionat fins a ser el punt de referència més important de la comarca en polítiques actives d’ocupació i especialment en l’àmbit de l’emprenedoria”, afirma Cañís.

Aquesta renovació i millora contínua dels serveis es reflecteix en l’augment de persones que confien i s’inscriuen a l’Eina i en les xifres aconseguides. En matèria d’ocupació i formació aquest 2015, el servei ha atès 186 empreses i realitzat un total de 180 insercions laborals, a més de formar 120 alumnes amb 8 cursos i 75 persones més en el programa de formació de joves. Pel que fa a l’emprenedoria, ha atès 420 emprenedors i s’han obert 73 noves empreses que han creat 90 llocs de treball. Així doncs, en total s’han aconseguit prop d’unes 270 insercions l’any 2015. “El suport a la creació d’empreses també és una mesura social, ja que els emprenedors creen el seu propi lloc de treball i en generen d’altres”, afirma la responsable.

El servei d’ocupació: orientació, formació i borsa de treball

El servei d’ocupació es sustenta en tres potes: el servei d’orientació, la formació i la borsa de treball. En primer lloc, els usuaris que es donen d’alta passen pel servei d’orientació, en el qual es fa una entrevista individualitzada i un itinerari personalitzat d’inserció amb tutories de seguiment. A partir d’aquí els usuaris ja poden inscriure’s en els diferents cursos de formació i en les ofertes. Actualment l’Eina també compta amb ofertes orientades col·lectius específics, com dones, joves o aturats de llarga durada.

Per tal de donar-se d’alta al servei, els interessats només cal que es presentin a l’Eina amb la vida laboral, el currículum, una fotocòpia del DNI i certificat de discapacitat en els casos que n’hi hagi. José Luis Espina, tècnic de comunicació i de l’observatori de mercat laboral de l’Eina, remarca que el servei també ajuda a persones que ja tenen feina a millorar la seva formació o a elaborar un currículum més atractiu, tot i que “donada la situació la major part de persones que s’inscriuen són aturades”.

Pel que fa específicament a la borsa de treball, l’Eina fa una tasca d’intermediació amb les empreses que publiquen ofertes de feina al seu portal. “Nosaltres seleccionem aquells currículums que s’ajusten més al perfil buscat i els enviem a les empreses”, afirma Espina. Per tal que les ofertes es publiquin a la web de l’Eina només cal que les empreses interessades es posin en contacte amb el servei i omplin una documentació detallant totes les especificitats del lloc de treball a cobrir. Per altra banda, aquest servei també té una borsa interna on dóna a conèixer l’oferta pública i la de la mateixa Eina.

Una formació variada per a tot tipus de públic

Pel que fa a la formació, el servei ofereix cursos d’interès a partir de les necessitats detectades a través de la borsa de treball i l’observatori del mercat laboral. Alguns dels àmbits importants sobre els quals es fa formació són la logística, la gestió de magatzems i el comerç. Cal dir que de cara al 2017 s’engegarà la formació orientada als oficis, com per exemple carnisseria, comerç i operari industrial, ja que Cañís exposa que “s’han detectat problemes a la borsa de treball a l’hora de cobrir aquest tipus d’ofertes”.

En els cursos formatius de l’Eina s’hi poden inscriure tots els usuaris que es trobin en l’atur. Tot i així, com en la borsa de treball, el servei també disposa de programes específics centrats en diferents col·lectius. En són un exemple el “Joves per l’ocupació”, dirigit a menors de 25 anys, o el “Treball als barris”, orientat a les persones que resideixen en el nucli d’intervenció, que és el nucli antic del Vendrell. També s’ofereixen cursos d’informàtica i idiomes com rus, francès, anglès o alemany, ja que es consideren una necessitat transversal. De cara al setembre s’introduiran classes de català i castellà per a immigrants.

Una ajuda molt útil per als més emprenedors

L’Eina també compta amb l’Espai Empresarial, un servei d’atenció a l’emprenedoria i a l’empresa. Aquella persona que busca l’ajuda de l’Eina per engegar un projecte propi segueix un itinerari molt definit, tal i com explica Susanna Blasón, tècnica de creació d’empresa. En primer lloc els interessats han d’assistir a una sessió informativa on se’ls expliquen els passos a seguir per crear la seva pròpia empresa, com per exemple què és i com s’elabora un pla d’empresa, quines ajudes i subvencions tenen a l’abast i quines són les fonts de finançament. Després l’emprenedor fa una entrevista individualitzada i personalitzada. “La nostra feina en les entrevistes és orientar i ajudar l’emprenedor perquè s’adoni si el projecte és o no viable -explica Blasón-. Per això treballem amb ells el seu pla d’empresa, que és l’eina que utilitzem per analitzar el negoci”.

Aquest servei també comunica als emprenedors les informacions d’actualitat referent a ajudes o subvencions. A més, des del 2015 l’Eina, a través de l’Ajuntament, ofereix una bonificació per aquelles persones que s’hagin de donar d’alta d’autònom el mateix any, siguin del Vendrell i compleixin una sèrie de requisits. L’ajuda consisteix en una bonificació de la quota d’autònom del 80% durant un any o un màxim de 1.272 euros.
Per altra banda, l’Espai Empresarial de l’Eina compta des del 2004 amb un viver d’empreses amb tres modalitats de sessió d’espai adaptades a les necessitats. Així, els emprenedors poden llogar un despatx de forma permanent durant un any -prorrogable a tres-, llogar un espai d’ús compartit durant 20 hores al mes o demanar una sala per a reunions en moments puntuals. Actualment els tècnics estan treballant per ampliar els serveis i oferir un espai de coworking, que possiblement es posarà en marxa aquest mateix 2016. “Estem treballant en el disseny funcional. És un projecte definit, però s’engegarà com a prova pilot i s’haurà d’anar avaluant i reajustant si és necessari”, exposa Esther Cañís.

Un servei que s’adapta a les necessitats de cada època

L’Eina és un servei que està sotmès als ritmes cíclics de l’economia. Així ho explica l’Esther Cañís, que afirma que “hem d’escoltar el comportament del mercat de treball i la situació empresarial i en base a això engegar un pla de treball amb un conjunt de projectes que varien cada any”. En aquest sentit, el seu company José Luis Espina assegura que l’esclat de la crisi el 2008 va suposar un punt d’inflexió. “Ens vam veure en la necessitat d’adaptar el servei a situació que ens va agafar a tots de sobte –explica Espina-, ja que vam tenir un flux molt important de nous emprenedors, alguns forçats per la situació, i moltes persones es van inscriure al servei d’ocupació amb situacions molt complicades”. Cañís recorda que les prioritats, que fins llavors eren millorar la qualitat de l’ocupació, van passar a ser donar una resposta immediata als milers d’aturats.

Actualment, la situació ha canviat, i amb ella també el plantejament de l’Eina. “Sembla que es comença a veure una mica la llum al final del túnel”, afirma Espina. La responsable del servei afegeix que en aquests moments el servei “es troba en la fase de treure el cap i ser proactius alhora de buscar oportunitats pel territori”. Tot i que Espina afirma que s’ha vist una millora en aquest àmbit, ha remarcat que cal tenir en compte que el model laboral ha canviat. “L’oferta continua sent en un 90% de treball temporal i el 60% d’aquests contractes són de menys de 6 mesos”, indica el tècnic.

Satisfacció pels reptes aconseguits i esforç per tirar endavant nous projectes 

La tècnica responsable del servei, Esther Cañís, valora molt positivament la tasca que desenvolupa l’Eina: “Crec que és un servei molt útil que està ajudant a molta gent a trobar feina i millorar el seu perfil. Jo penso que les dades ens avalen, ja que 270 insercions a l’any és una xifra molt rellevant”. A més, la tècnica ressalta que la progressiva posada en marxa dels serveis al llarg dels anys ha implicat “una millora qualitativa i un augment dels usuaris inscrits, ja que l’oferta és més àmplia”.

Pel que fa als reptes de futur, l’Eina té definits diversos objectius i projectes estratègics per al 2016-2017. A més d’estar ultimant els darrers detalls per engegar l’espai de coworking, aquest servei també està treballant per posar en marxa una nova línia de subvencions, aquest cop orientada a donar suport a les empreses que contracten treballadors. Un altre dels seus objectius estratègics és l’emissió inversa, un projecte de captació d’inversions que té com a objectiu que empreses d’altres països vinguin a instal·lar-se a la comarca del Baix Penedès. Aquest any l’acció es realitzarà a Alemanya i la fi és captar empreses del sector de l’automoció. “L’objectiu és engegar nous motors i generar noves oportunitats pel territori”, conclou Cañís.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: