Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Així no, conseller Puigneró"

Opinió ERC Valls i Grup Municipal ERC-Compromís per Valls
Dijous, 14 abril 2022 16:52

Fa dues setmanes, ens assabentàvem que el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, presentava el Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica (PDUAE) de la Plana de l’Alt Camp, acompanyat dels màxims representants municipals dels municipis implicats: l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré; de l’alcalde d’Alió, Francesc Jofre; del Pla de Santa Maria, Mateu Montserrat; i de Vila-rodona, Ramon M. Bricollé.

Aquest projecte vol modificar el sòl industrial dels termes municipals d’Alió, el Pla de Santa Maria, Valls i Vila-rodona no pot ser que les parts implicades, se n’assabentin per la premsa. I hagin de cercar l’avantprojecte a la web per saber del que s’està parlant. Així no.

Esquerra Republicana Compromís per Valls no comparteix la manera com s’ha gestionat el PDUAE de la Plana de l’Alt Camp perquè considera que projectes d’aquesta envergadura requereixen el consens de totes les parts implicades, no només dels ajuntaments, sinó també del veïnat propietari, de la pagesia, dels agents econòmics i del teixit empresarial, dels sindicats, de les entitats socials, de tots els partits polítics, etc., i, sobretot, sense deixar ningú enrere durant el procés.

Esquerra Republicana Compromís per Valls aposta pel model de governança republicana, que a partir de la transparència i la participació ciutadana vincula de forma irrenunciable el desenvolupament econòmic a la sostenibilitat i la millora de la qualitat de vida del conjunt de la ciutadania del territori. Un tema d’aquesta transcendència no es pot decidir en un despatx. Així no.

És evident, però, que cal garantir la disponibilitat de sòl industrial de cara al futur i reforçar el model industrial per als propers 10-20 anys, per tal de seguir expandint-nos. A Valls ens estem quedant sense sòl disponible. Durant els darrers anys, s’han implantat diverses i noves empreses a Valls, als espais encara disponibles, de manera que, alhora, s’han generat nous llocs de treball, contribuint a augmentar l’índex d’ocupació (de qualitat) no només de Valls sinó de tota la comarca. Per sort, disposem d’un Polígon Industrial potent i diversificat, amb més de 500 empreses, des de les alimentàries o les tecnològiques fins a les logístiques i, també, petites i mitjanes empreses. Precisament aquest model és el que ha fet que les darreres crisis econòmiques no hagin impactat amb la severitat que ho ha fet en altres ciutats.

El fet que a Valls s’estigui esgotant el sòl industrial però, no justifica la planificació d’un PDUAE de 835 hectàrees que encara no ha rebut el vistiplau de totes les parts afectades. Creiem que és un projecte sobredimensionat, que no inclou criteris mediambientals i paisatgístics clars, que s’està impulsant sense un debat a nivell territorial, que no té en compte la defensa i protecció de l'espai agrícola, la biodiversitat i el patrimoni cultural de la comarca. Així, no es planifica el territori.

Per tot això diem No al PDUAE tal com està planejat actualment. Ara bé, creiem que sí que cal obrir un debat sobre el futur del model productiu i industrial a la ciutat de Valls per garantir que durant els propers 10-20 anys seguim tenint un polígon que doni resposta a les necessitats d’ocupació presents i futures. Aquest debat ha de ser serè, obert, transparent i participat per tots els agents, perquè el futur es construeix entre totes i tots.

ERC Valls i Grup Municipal ERC-Compromís per Valls

ERC Valls i Grup Municipal ERC-Compromís per Valls

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: