Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Es mor el filòleg i traductor reusenc Joaquim Mallafrè i Gavaldà

Va destacar com a professor i traductor d'obres literàries de Joyce, Esterne i Osborne, entre altres autors

Joaquim Mallafrè durant un acte al Centre de Lectura de Reus Joaquim Mallafrè durant un acte al Centre de Lectura de Reus REUSDIGITAL.CAT
Successos Reus Digital
Dijous, 22 Febrer 2024 15:42

El reconegut filòleg i traductor Joaquim Mallafrè (Reus, 1941) s'ha mort aquest dijous, als 82 anys. Figura cabdal de la cultura reusenca i catalana, va ser un traductor de referència adaptant al català obres literàries de dimensió universal i posant les bases de la traducció moderna. Mallafrè també va destacar com a professor i per la seva dedicació i compromís amb la vida cultural i associativa de la ciutat. El finat va rebre el títol de Fill Il·lustre de Reus l'any 2022 i el 1998 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi.

Joaquim Mallafrè va estudiar filologia a Barcelona, va residir a Anglaterra com a professor ajudant i va ser professor de la Universitat Rovira i Virgili i membre de la Secció Filològica de l’IEC. L'any 1974 va aparèixer la seva primera traducció, d'una obra de teatre de John Osborne, 'Amb la ràbia al cos', i des d'aleshores, no va deixar de traduir obres de diversos autors anglosaxons. Però, sobretot, va destacar per la seva acurada traducció de l’'Ulisses' de James Joyce (1981), que li valgué el premi al millor traductor de la Generalitat de Catalunya 1982 i el Crítica Serra d’Or 1982. Mallafré també va traduir molts altres títols d'altres autors i nombrosos articles sobre aspectes diversos de llengua i traducció.

La seva tasca docent es va desenvolupar també a l'ensenyament públic. De l'any 1964 al 1989 va ser professor i catedràtic d’anglès a l’Institut Gaudí de Reus. Des dels anys seixanta formava part del Centre de Lectura de Reus, entitat en la qual es formà com a lector durant la seva adolescència i va tenir-hi diversos càrrecs directius i distincions com el de Soci d'Honor.

Ja en els seus anys universitaris, Joaquim Mallafrè va començar a dictar conferències sobre lingüística i traductologia a poblacions de Catalunya, i també a altres ciutats com Madrid, Praga o Delfos. Així mateix, va impartir cursets i seminaris a la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Lleida o la Jaume I d'Alacant. Fora dels Països Catalans va estar també a les universitats de Sevilla, Vigo, Salford, Dublín i Trieste. D'altra banda, Joaquim Mallafrè va col·laborar a la premsa escrita i a revistes especialitzades des de ben aviat.

L'Ajuntament de Reus ha emès un comunicat en què lamenta la mort del Fill Il·lustre de la ciutat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: