Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La URV dissenya un sistema que garanteix la seguretat de les dades que es pengen al núvol

Es tracta d’un projecte europeu que permet a l’usuari fer cerques i càlculs al núvol garantint la protecció de les dades

Els investigadors Josep Domingo-Ferrer, a l’esquerra, i David Sánchez Els investigadors Josep Domingo-Ferrer, a l’esquerra, i David Sánchez URV
Tecnologia Redacció Infocamp
Dimarts, 25 Desembre 2018 18:25

El projecte europeu CLARUS, finalitzat enguany i coordinat pels investigadors Josep Domingo-Ferrer, David Sánchez i Jesús Manjón, del grup de recerca CRISES de la URV, ha desenvolupat mètodes que permet carregar dades de manera que quedin protegides i alhora poden ser processades amb la potència de càlcul del núvol. Per exemple, un hospital podria guardar històries clíniques dels seus pacients, protegides perquè el núvol no les pugui llegir i alhora disponibles per fer-hi cerques sense que calgui descarregar-les als ordinadors locals de l’hospital.

En el projecte s’han desenvolupat mètodes basats en la fragmentació, l’anonimització i el xifratge cercable. La fragmentació consisteix en la partició del fitxer en diferents blocs que es guarden a diferents núvols de manera que cada fragment per si sol no és confidencial. L’anonimització consisteix a distorsionar les dades que es guarden al núvol, de manera que no identifiquen cap persona errònia, però que permet fer càlculs estadístics amb bona precisió. I per últim, el xifratge cercable, una manera de xifrar les dades que permet cercar paraules clau directament sobre el text xifrat guardat al núvol, amb la qual cosa es pot fer servir la potència de càlcul del núvol per fer les cerques sense que el núvol sàpiga que s’està buscant.

CLARUS ha demostrat la seva efectivitat gràcies a la seva aplicació en dos estudis de cas. El primer, realitzat a l’Hospital Clínic de Barcelona, on s’ha aplicat el sistema de xifratge cercable per poder buscar en històries clíniques antigues que es guarden xifrades al núvol, i l’anonimització per poder fer estadístiques d’històries mèdiques antigues. El segon estudi de casa l’ha dut a terme l’empresa francesa AKKA, per emmagatzemar dades geolocalitzades al núvol, protegint-les per fragmentació.

El projecte està obert a altres usuaris potencials que el vulguin fer servir. Ha estat finançat per la Unió Europea en el programa Horitzó 2020, i s’ha fet sota la coordinació de la URV.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: