Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Reus i el Vendrell acolliran el concert exclusiu inspirat en Guimerà i Papasseit

El concert 'Prop del Mar!', emmarcat en el centenari de la mort dels escriptors, arriba divendres al Teatre Fortuny i, dissabte, al Teatre Àngel Guimerà

El concert 'Prop del Mar!' s'emmarca en la commemoració del centenari de la mort d'Àngel Guimerà i Joan Salvat-Papasseit El concert 'Prop del Mar!' s'emmarca en la commemoració del centenari de la mort d'Àngel Guimerà i Joan Salvat-Papasseit CEDIDA
Espectacles Redacció Infocamp
Dimecres, 24 abril 2024 12:22

Després de la seva estrena, aquest dimecres al Palau de la Música Catalana de Barcelona, el proper divendres 26 d'abril, a les 20:30h, al Teatre Fortuny de Reus i el dissabte 27 d'abril, a les 20h, al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell, tindrà lloc el concert simfònic-coral 'Prop del Mar!' organitzat pel l'Associació Joan Manén i El Cor Canta, juntament amb la Fundació Teatre Fortuny de Reus i l'Ajuntament del Vendrell.

El concert, emmarcat per la commemoració del centenari de la mort d'Àngel Guimerà i Joan Salvat-Papasseit, comptarà amb la presencia de destacats solistes: Serena Sáenz (soprano), Roger Padullés (tenor) i Guillermo Pastrana (violoncel); acompanyats per l’Orquestra Simfònica Camerata XXI, dirigida per Néstor Bayona, i El Cor Canta. La simbiosi entre literatura i música prendrà protagonisme amb composicions d'Enric Morera, Eduard Toldrà, Francesc Pujol i Gerard López Boada, basades en textos dels dos grans literats; mentre que l'obra de Joan Manén posarà en relleu la tasca de recuperació del nostre patrimoni musical.

Programa del concert

El concert commemoratiu s'iniciarà amb l’'Obertura Terra Baixa, de Francesc Pujol, que fou estrenada amb èxit el 1930 per l’Orquestra Pau Casals dirigida pel mateix compositor

La primera part es clourà amb la reestrena del 'Concert per a violoncel i orquestra' de Joan Manén, obra composta el 1934 i dedicada a Pau Casals però que quedà inèdita durant força temps a causa dels conflictes bèl·lics ocorreguts a Espanya i Europa, que distancià als dos artistes.

A la segona part es podrà gaudir de l'òpera 'Titaina', d'Enric Morera, basada en un llibret escrit per Guimerà i que el compositor va cloure el mes d’abril de 1909; malgrat no va ser estrenada fins el gener de 1912 al Teatre del Liceu.

Tot seguit, sonarà el cicle 'La rosa als llavis per a veu i orquestra', que fou compost per Eduard Toldrà entre 1935 i 1936. L’obra, dedicada a la gran soprano Conxita Badia no es va estrenar fins dotze anys més tard, el 14 de novembre de 1947, quan la cantant tornà a Catalunya després del seu exili argentí.

Clourà el concert una obra de recent creació: 'Camí de sol', de Gerard López Boada, composta el 2019 en homenatge a Joan Salvat-Papasseit. L’obra, guanyadora del Premi Internacional de Composició “El Cor Canta”, s’inspira en dos poemes radicalment diferents en estil i intenció que han proporcionat al compositor els elements idonis per a crear una peça amb dos llenguatges clarament diferenciats: un tractat a partir de melodies fragmentades, vitals; i un altre traduït amb un estil líric i postromàntic.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: