Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Museu Casteller de Catalunya obre aquest divendres a Valls

Món Casteller combina patrimoni i modernitat, amb muntatges audiovisuals i immersius per endinsarr-se al món de les emocions i valors dels castells

Un dels espais del Museu Casteller proposa una experiència immersiva per experimentar la sensació de formar part d'una pinya Un dels espais del Museu Casteller proposa una experiència immersiva per experimentar la sensació de formar part d'una pinya CULTURA
Món casteller Infocamp/ ACN
Divendres, 08 Setembre 2023 08:20

Aquest divendres 8 de setembre s'obren les portes de Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya a Valls, un nou equipament cultural i turístic situaa al cor del Centre Històric de Balls i a tocar de l'emblemàtica plaça del Blat, Km0 casteller. Malgrat els entrebancs administratius dels darrers anys, la museografia s'ha actualitzat i hi apareixen fites destacades més recents com el 3 de 9 sense folre carregat per les dues colles dels Xiquets de Valls el 2019 o el pilar de 9 dels Castellers de Vilafranca, per Tots Sants de l'any passat. L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha assegurat que el museu té una "triple dimensió: de ciutat, de país i universal". L'equipament combina història i patrimoni amb elements audiovisuals i immersius. A més, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Valls han avançat avui que signaran un conveni per impulsar l'equipament fins al 2026.

elements gràfics Museu Casteller

Elements gràfics de l'exposició permanent del Museu Casteller (Cultura)

Una idea de Pere Català Roca

Durant la segona meitat del segle passat, l'historiador i fotògraf vallenc Pere Català Roca ja va imaginar el Museu Casteller i el 1977 ho va posar sobre la taula al Congrés de Cultura Catalana, fins al punt que l'any següent, el 1978, es va reunir per primera vegada una comissió per tirar endavant aquest equipament. Ja entrant al segle XXI, es va canviar diverses vegades la ubicació del museu, fins que el juny del 2009 es va anunciar la proposta definitiva, amb un edifici de l'arquitecte Dani Freixes. El 2015 es posaria la primera pedra i dos anys després, es van finalitzar les obres per donar pas a la museïtzació de l'espai.

Amb el museu a punt d'obrir, la licitació per explotar l'equipament va quedar deserta, després va arribar la pandèmia i, finalment, un problema burocràtic tornava a atraçar l'obertura aquest mateix any. Ara, gairebé 50 anys després d'aquella primera idea de Museu Casteller, el centre obrirà les portes convidant els visitants a conèixer els castells i tot el món que l'envolta. L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, s'ha centrat en la inauguració de l'equipament, tot i això, ha assegurat que durant la seva etapa com a batllessa "a cada entrebanc, hem trobat solucions".

foto de família Món Casteller

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, l'alcaldessa Dolors Farré i el president de la CCC, Rubén Gaón, davant del Món Casteller (Aj. de Valls)

Nou conveni

Actualment, l'empresa que gestiona l'equipament ho fa amb un contracte d'un any. Aquesta va ser la solució provisional del consistori després de l'informe de l'Oficina Nacional d'Avaluació, un organisme del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, que va detectar problemes administratius en el plec de clàusules original. Ara, les tres administracions impulsores (la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Valls) han comentat que signaran un conveni per "assegurar el funcionament" del museu fins al 2026, ha dit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Serà un acord econòmic que de moment no han volgut detallar.

En aquell moment, valoraran com funciona el museu i si cal fer-hi millores. Farré ha insistit que amb l'obertura del museu "no acaba res". "És un punt i seguit, serà un museu viu que evoluciona i que continuarà creixent", ha vaticinat. La consellera ha remarcat que el nou centre "uneix cultura i identitat".

Força, equilibri, calor i seny

Pel que fa al relat museogràfic, l'espai es divideix en els àmbits seguint els principis castellers: força, equilibri, valor i seny. Hi ha projeccions audiovisuals, continguts immersius per sentir les sensacions dins d'un castell, un espai dedicat a la música dels castells o elements gràfics per explicar la història del món casteller. A més, s'organitzaran visites guiades, familiars ludificades o un programa pedagògic per a les escoles.

projecció immersiva al Museu Casteller

Imatge d'una projecció immersiva al final de la visita del Museu Casteller (Arnau Martínez / ACN)

Farré ha destacat que el museu tindrà una "triple dimensió", com deia Pere Català Roca. Dimensió de "ciutat" perquè permetrà "recuperar" el centre històric, tot i que ha assenyalat que no resoldrà el problema d'aquest barri, però que sí que serà "un element molt potent que sumarà". L'alcaldessa també ha anomenat la dimensió de "país", subratllant que serà un museu "singular i únic", i recordant que els castells "ens identifiquen com a país". Finalment, en la dimensió "universal" s'ha referit al fet que són Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO: "són vivències i valors, solidaritat, ajuda mútua, cohesió", ha apuntat.

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, s'ha fixat en la "projecció a nivell de territori". "Valls l'acollirà i el farà extensiu a tot l'àmbit d'influència", ha manifestat. Llauradó ha continuat fent un símil dels valors castellers amb el nou equipament. Ha indicat que la força està representada "per la unió de les administracions", l'equilibri perquè és un projecte que ha suportat les "vicissituds que han existit en l'obertura del museu", el valor "per la gosadia i atreviment per fer projectes ambiciosos", i el seny "per no portar un castell a plaça fins que no el tens preparat per descarregar-lo". "Ara tenim la possibilitat de tirar a plaça aquest Museu Casteller de Catalunya", ha sentenciat.

'Camises', primera exposició temporal

El Museu Casteller compta, a més de l'àmbit de l'exposició permanent, amb un espai específic que acollirà també exposicions de caràcter temporal. Per a l'obertura, aquest espai s'estrena ja amb l'exposició 'Camises', una proposta artística que acull les camises del més d'un centenar de colles en actiu i que les mateixes entitats han donat al Museu Casteller.

exposició Camises Museu Casteller

'Camises' és la primera exposició temporal del MCC (Cultura)

Entrades i descomptes

Les entrades per visitar el Museu Casteller de Catalunya es poden adquirir a través del portal web del centre www.museucasteller.cat, des d'on tam´be es pot accedir als diferents descomptes i bonificacions.

L'entrada general per visitar el museu és de 8,80e, però s'apliquen descomptes qmb entrades a meitat de preu (4,40e) a joves d'entre 12 i 17 anys, famílies monoparentals o nombroses, posseïdors del Carnet Jove o Carnet Cultural de Valls i estudiants. També es poden beneficiar de descomptes les persones a partir de 65 anys i grups a partir de les 10 persones, amb entrades a 6,60e. L'entrada és gratuïta per a infants de 0 a 11 anys, així com aturats o persones amb discapacitat.

Entre els serveis que ofereix el MCC també es pot reservar la visita guiada a l'exposició permanent (sumplement de 3,30e). Totes aquestes entrades i serveis, incloses les gratuïtes, s'han de reservar prèviament a la visita a través de la mateixa web del Museu Casteller.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: