Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona va registrar l'any passat 2.369 proves ràpides per detectar la sida

Un total de 20 farmàcies de la demarcació de Tarragona realitzen aquest servei

El Grup de Treball de Salut Sexual i Sida de Tarragona ha presentat les dades epidemiològiques sobre la Sida a Tarragona i a la demarcació El Grup de Treball de Salut Sexual i Sida de Tarragona ha presentat les dades epidemiològiques sobre la Sida a Tarragona i a la demarcació COFT
Salut Redacció Infocamp
Divendres, 30 Novembre 2018 08:24

Un any més, el Grup de Treball de Salut Sexual i Sida de Tarragona se suma a la commemoració del Dia Mundial contra la Sida que se celebra l’1 de desembre. Aquest col·lectiu, que dóna visibilitat als serveis i professionals que treballen dia a dia en l’àmbit del VIH/Sida i la Salut Sexual a la ciutat, està coordinat per Assexora’Tgn (Associació Comunitària de Salut Sexual del Camp de Tarragona) amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona. El Grup ha presentat, en roda de premsa, les dades epidemiològiques d’aquest any i la programació d’actes a la ciutat en relació al VIH/Sida.

El 2017, en el marc de la Salut Sexual i VIH/Sida a la ciutat de Tarragona es van realitzar 2.369 proves ràpides, de les quals 5 van ser reactives. L’any passat, es van fer un total de 329 proves a les oficines de farmàcia acreditades de la demarcació de Tarragona de les quals 3 van ser reactives.

Pel que fa al perfil dels individus que es van fer la prova a les farmàcies el 2017, un 25% són dones i un 75%, homes; el 44% dels individus tenen edats compreses entre els 31 i 45 anys, seguits pels de 16 a 30 anys que representen el 42%; i el 49% s’han fet la prova a les oficines de farmàcia participants de Tarragona, el 31% a les de Reus, el 7%, a parts iguals, a les de Tortosa i el Vendrell, i un 3% a les de Valls i Amposta, respectivament.

El president del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona (COFT), Joaquim Nolla, ha explicat que entre els objectius d’aquesta iniciativa, “s’estableix incidir en la prevenció de la infecció per VIH, aprofitant la capil·laritat, l’accessibilitat i la confiança de la població amb les que compten les oficines de farmàcia, facilitant l’accés a una prova ràpida, anònima i confidencial, evitant així el retard del diagnòstic i també actuant com un punt de suport i d’informació per evitar totes aquestes malalties de transmissió”.

Prova ràpida del VIH a les farmàcies: dades epidemiològiques

Un total de 20 farmàcies de la demarcació realitzen aquest servei. Concretament, 16 al Camp de Tarragona: 2 farmàcies de Valls i 2 a El Vendrell que es van afegir a les 12 farmàcies de Tarragona i Reus que des del 2012 ja fan aquesta prova; i 4 que es van incorporar a les Terres de l’Ebre: 2 a Tortosa i 2 a Amposta. Aquesta iniciativa neix fruit del conveni signat entre el CatSalut, la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

L'any 2012 es va iniciar una prova pilot en diverses farmàcies de Tarragona i Reus. Gràcies als bons resultats que ha tingut la seva implantació i al compromís que segueixen mostrant els farmacèutics com a agents de salut propers a la població -són un col·lectiu molt sensibilitzat amb la SIDA i volen participar activament en la prevenció d’aquesta malaltia-, ha anat creixent la xarxa de farmàcies que s'han unit a aquesta iniciativa. Així, una gran part de les localitats més poblades de la província ja compten amb farmàcies on es poden realitzar la prova ràpida per a la detecció del VIH.

Activitats per al Dia Mundial de la Sida

El Grup de Treball de Salut Sexual i Sida de Tarragona ha organitzat, un any més, un seguit d’actes per la commemoració del Dia Mundial de la Lluita Contra la Sida. Aquest divendres 30 de novembre, de 09 a 13:30h, es farà una jornada formativa i dinàmica per als i les alumnes de 4t ESO de l’IES Torreforta i del Col·legi La Salle Torreforta sobre VIH/Sida i Salut Sexual amb el lema “L'esforç conjunt cap a una resposta positiva”. De 9 h a 13.30 h.

El dia 30 de desembre, s'encendrà la il·luminació vermella amb motiu del Dia mundial de la SIDA d’alguns edificis emblemàtics de la ciutat (façana de l’Ajuntament de Tarragona i la Torre dels Vents).

Del 27 de novembre al 4 de desembre, es pot visitar l'exposició de cartelleria sobre VIH Sida a l’Oficina Jove del Tarragonès (Plaça Imperial Tàrraco, 1 – Antiga Facultat de Lletres). De l'1 al 8 de desembre, hi haurà estands informatius amb material sobre el VIH/SIDA ubicats a CAP’s, Oficina Jove del Tarragonès, Hospitals Joan XXIII i Sta. Tecla, CAS Drogodependències, Centres de secundària amb programa Salut i Escola i altres.

D’altra banda, les 20 farmàcies de la demarcació de Tarragona acreditades per realitzar la prova ràpida del VIH/SIDA, ofereixen material divulgatiu a la població per conscienciar-los de la importància de fer-se aquest test.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: