Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La URV participa en la creació d'un dispositiu per identificar pacients d'alt risc cardiovascular

És un projecte d'àmbit europeu liderat des d'Àustria que es desenvoluparà en els pròxims cinc anys

Un nou dispositiu identificarà pacients amb alt risc cardiovascular a partir d’una mostra de sang Un nou dispositiu identificarà pacients amb alt risc cardiovascular a partir d’una mostra de sang URV
Salut ACN
Divendres, 23 Febrer 2024 20:01

La Universitat Rovira i Virgili (URV) participa en la creació d'un dispositiu per identificar pacients d'alt risc cardiovascular a partir d'una petita mostra de sang. Es tracta del projecte europeu PoCCardio liderat per la Universitat Mèdica de Graz (Àustria) i que compta amb la implicació de sis centres més. Segons un comunicat de la URV, la iniciativa té com a objectiu desenvolupar en els pròxims cinc anys un dispositiu "portàtil i autònom que permeti analitzar immediatament les mostres de sang dels pacients a partir d'una petita punxada". La "tecnologia microfluídica" permetrà al personal sanitari "identificar ràpidament el perfil de risc i proporcionar als pacients afectats cures personalitzades de forma oportuna, econòmica i còmoda", diuen.

PoCCardio utilitzarà "un panell de deu marcadors biològics qualificats i trenta-dues variants genètiques". Segons la URV, aquests biomarcadors són "relativament simples i barats i poden tenir un paper important en la identificació del risc i la gestió de factors de risc".

En el marc d'aquest projecte, el grup de recerca Interfibio, del Departament d'Enginyeria Química de la URV s'encarrega del desenvolupament d'aptàmers -seqüències d'ADN o ARN de cadena senzilla- per detectar els deu marcadors biològics vinculats a la malaltia cardiovascular. Els aptàmers són "una alternativa més econòmica, flexible i estable als anticossos", afirmen. En paral·lel, Interfibio també desenvoluparà "la plataforma electroquímica per detectar els 32 polimorfismes de nucleòtids que tenen correlació amb la malaltia".

Un cop feta la fase de laboratori, està previst un assaig amb uns 1.800 pacients amb infart de miocardi recent en 35 centres d'estudi clínic a Àustria, Alemanya, Bèlgica i Polònia.

El projecte PoCCardio és finançat per la Unió Europea a través del Programa Marc d'Horizon Europa per a la Recerca i Innovació en Salut, compta amb un finançament de 14,4 milions d'euros i està previst que finalitzi el novembre del 2028.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: