Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Audiència de Tarragona arxiva definitivament les diligències penals per la construcció del pàrquing Jaume I

Queda oberta la via civil per tal que el consistori pugui recuperar part dels diners invertits en material

Imatge d'arxiu de l'interior del pàrquing Jaume I Imatge d'arxiu de l'interior del pàrquing Jaume I ARXIU / INFOCAMP
Urbanisme ACN
Dilluns, 16 Octubre 2023 15:18

L'Audiència de Tarragona ha arxivat definitivament la causa penal que investigava presumptes irregularitats en la construcció del pàrquing Jaume I de Tarragona. El jutjat ha desestimat el recurs d'apel·lació que va presentar el febrer del 2022 l'ajuntament contra un primer arxivament després de quinze anys d'investigació. L'equipament havia de costar inicialment uns 4 MEUR però el consistori n'ha invertit ja uns 40 MEUR i mai ha entrat en funcionament per problemes tècnics i de construcció. Amb tot, queda oberta la via civil en la qual el consistori reclama part dels diners invertits en un material que s'hauria pagat dues vegades.

La portaveu del govern municipal, Sandra Ramos, ha expressat la "impotència i indignació" per l'arxivament. "Respectem les decisions judicials i sabem que el marc jurídic no permet la imputació per decisions polítiques preses, però ens sentim frustrats", ha dit. De fet, dos dels principals responsables de l'obra, l'antic gerent de l'empresa Aparcaments Municipals de Tarragona i el gerent de l'empresa constructora, són morts. La decisió política "tampoc es pot perseguir", ha comentat Ramos. Per la portaveu, el que havia de ser un aparcament intel·ligent és "un forat ple de ferros" que mai s'utilitzarà per allò que va ser projectat.

La investigació es va iniciar el 2009 arran d'una denúncia del consistori a la fiscalia. La interlocutòria de l'Audiència Provincial indica que "les diligències practicades durant quinze anys d'instrucció són més que suficients per decidir sobre la continuació o no del procés, i la decisió del jutge instructor, en valorar tota la informació, ha estat la d'arxivar el procediment". Per aquesta raó considera que no és "procedent" repetir un informe pericial comptable, com demanava el consistori en el darrer recurs, que ara ha estat desestimat.

Causa civil

Paral·lelament hi ha oberta una causa civil al jutjat de primera instància número 15 de Madrid. La denúncia la va posar l'empresa pública Aparcaments Municipals de Tarragona (AMT) contra dues empreses financeres -Metropolitan i Banc Santander- per "peritatges i factures" que s'haurien pagat dues vegades. Segons els comptes del consistori, tan sols hi hauria productes per valor de 831.000 euros quan se'n van arribar a pagar fins a 5 MEUR. "Mai podrem recuperar tot l'import i la pèrdua que ha tingut la ciutat però almenys esperem que sigui el màxim possible", ha indicat Ramos.

Amb tot, l'Ajuntament de Tarragona ha de seguir pagant 1 MEUR anual fins el 2043 per la construcció del 'no pàrquing'.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: