Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Neix la Ruta històrica pel barri de Sant Salvador de Tarragona

La ruta, que vol contribuir a millorar la imatge del barri, ha estat dissenyada per estudiants de l'IES Vidal i Barraquer en col·laboració amb els Centres Cívics

Imatge d'una de les parades, senyalitzada amb el número 6, de la Ruta històrica pel barri de Sant Salvador Imatge d'una de les parades, senyalitzada amb el número 6, de la Ruta històrica pel barri de Sant Salvador CEDIDA
Turisme Josep Cartanyà
Dilluns, 29 abril 2024 13:07

El Centre Cívic de Sant Salvador ha acollit aquest matí la presentació de la "Ruta històrica pel barri de Sant Salvador", un projecte col·laboratiu que destaca la riquesa històrica i cultural del barri tarragoní. Aquesta iniciativa, ha estat portada a terme per alumnes del CFGS d'Animació sociocultural i turística de l'Institut Vidal i Barraquer de Tarragona en col·laboració amb la Xarxa de Centres Cívics de Tarragona i del veïnat del barri. El resultat ha estat una ruta històrica que convida a explorar 13 localitzacions del barri de Sant Salvador.

Dos dels artífex de la ruta, els estudiants Omar Canone i Mariam de la Torre, també són veïns de Sant Salvador. L'Omar ha explicat que un dels objectius d'aquesta ruta és trencar aquesta "visió errònia" que té molta gent del barri del nord, associada a actes vandàlics i fets delictius: "Descobrirem un bari molt diferent, amb multiculturalitat, cohesió grupal, amb diversos equipaments i implicat amb la ciutat", destaca l'Omar. Per la seva banda, la Mariam subratlla que la ruta promou el canvi social del barri amb l'objectiu de "donar valor als espais comunitaris, augmentar el sentiment de pertinença al barri i conèixer els seus orígens".

presentació ruta històrica Sant Salvador

L'Omar mostra un dels plafons de les parades de la Ruta històrica de Sant Salvador (J.C.)

La ruta

La "Ruta històrica per Sant Salvador" es pot seguir, a través d'un mòbil o qualsevol altre dispositiu amb connexió a Internet. Al web de la Xarxa de Centres Cívics de Tarragona es pot consultar la ruta, el plànol, les seves parades i el recorregut. Mitjançant uns àudios enregistrats pels propis alumnes a Tarragona Ràdio, es pot seguir la lectura amb les explicacions dels textos que contextualitzen cadascuna de les 13 parades.

La ruta és una experiència enriquidora que submergeix els participants en la història veïnal i urbanística d'aquest barri de Tarragona. Cada punt de la ruta ha estat seleccionat amb cura per oferir una visió integral de l'evolució i la identitat de Sant Salvador al llarg del temps.

Durant el recorregut, els visitants tindran l'oportunitat de conèixer de primera mà aspectes històrics, arquitectònics i culturals que han marcat la vida d'aquesta comunitat. Des de localitzacions amb història fins a racons que amaguen anècdotes i reivindicacions, cada parada revela una part única del barri de Sant Salvador.

Un projecte col·laboratiu

Un dels aspectes més destacats d'aquesta ruta històrica és el paper actiu dels alumnes de l'IES Vidal I Barraquer, qui han investigat, dissenyat i desenvolupat continguts que ofereixen una mirada reflexiva, sobre la història local. Per fer-ho possible, els estudiants van realitzar prèviament entrevistes a veïns i veïnes del barri i van consultar documents, retalls de premsa i fotografies a l'Arxiu Històric Municipal 

El coordinador de  la Xarxa de Centres Cívics de Tarragona, Amat Callen, ha posat en valor la col·laboració entre l'institut i els centres cívics com a exemple de com l'educació, la cultura i la comunitat poden unir-se per crear projectes significatius que enriqueixen l'entorn i promouen el coneixement compartit. Callen ha trencat una llança a favor "de tots aquests joves que fan coses com aquesta" i ha anunciat que la intenció és "reproduir l'experiència a tots els barris".

A l'acte de presentació de la ruta també hi han assistit el director de l'IES Vidal i Barraquer, Xavier Munté, que ha destacat la capacitat de l'institut per tirar endavant "projectes reals que se'n beneficïi la ciutat", i cap de l'Arxiu Municipal de Tarragona, Joaquim Nolla, que ha subratllat el treball "col·laboratiu i transversal" que ha fet possible que un grup de joves coneguessin l'arxiu i aprenguessin a consultar les fonts.

També ha intervingut un dels veïns que ha col·laborat amb el projecte, Carles Balanyà, que des del 1997 resideix a la Residència de Discapacitats Físics de Sant Salvador: "El barri ha anat canviant amb el temps. Ara és més accessible que quan vaig arribar", ha dit. Amb tot, Balanyà ha aprofitat l'acte per reivindicar "que el Centre Cívic de Sant Salvador també sigui accessible", una demanda que va ser una de les propostes guanyadores dels Pressupostos Participatius de Tarragona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: