Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Denuncien que una segona anàlisi constata que el sòl del pàrquing de la Hispània de Reus està contaminat

El grup municipal de la CUP alerta dels efectes adversos que pot tenir per a la salut dels treballadors i dels veïns

Estat de les obres al pàrquing de l'antiga Hispània de Reus Estat de les obres al pàrquing de l'antiga Hispània de Reus NEUS BERTOLA / ACN
Societat ACN
Dijous, 11 abril 2024 14:40

El grup municipal de la CUP a Reus ha denunciat que una segona anàlisi, exigida per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), constata que el sòl on s'està construint el pàrquing subterrani a la zona de l'antiga Hispània està contaminat. Tot i això, l'informe determina que els nivells són "acceptables", sempre que "els treballadors no estiguin exposats a aquest terra més de 60 dies", segons ha subratllat la regidora de la CUP a l'Ajuntament de Reus, Mònica Pàmies, qui ha afegit que els efectes d'una exposició perllongada poden ser "cancerígens i tòxics". El partit ha criticat que no s'informi la ciutadania dels "riscos" d'una obra, que ha vist incrementat el seu cost en més de 370.000 euros arran de la gestió de descontaminació del sòl.

"Si fossin 155 jornades, ja passaria a ser un risc totalment inacceptable per a la salut de les persones", ha afirmat Pàmies, qui s'ha mostrat preocupada per les condicions en què està treballant la plantilla. "Tenim fotos de les veïnes, en què es veu com els treballadors no tenen cap mesura de seguretat, ni mascareta, ni ulleres, ni protecció tèrmica", ha afegit la regidora de la CUP, qui s'ha preguntat si els treballadors estan ben informats dels riscos a què s'exposen.

Per aquest motiu, ha fet una crida als representants dels treballadors de l'empresa García Riera, encarregada del projecte, perquè prenguin totes les mesures de seguretat possibles i "tinguin en compte que l'exposició acceptable són 60 jornades". Tot i això, ha afegit que "si algun dels treballadors té patologies prèvies, el risc és superior".

A banda dels treballadors, Pàmies ha criticat que des de l'Ajuntament de Reus no s'hagi informat al conjunt de la ciutadania i, sobretot, als veïns més pròxims a la zona dels riscs que té el sòl per a la seva salut. "Els que viuen al voltant de l'obra estaran més de 60 dies exposats", ha afirmat la regidora cupaire.

El govern defensa els nivells "acceptables"

"L'opacitat del govern al voltant d'aquesta obra ens sembla totalment escandalosa", ha denunciat Pàmies, qui ha lamentat que durant el plenari del mes d'octubre neguessin que existís contaminació en el sòl. Per la seva banda, l'Ajuntament de Reus manté que "els residus identificats a la Hispània són de nivells que no comporten risc per a les persones", defensant que "així ho ha validat l'Agència de Residus de Catalunya en definir-los com a acceptables".

El consistori també ha assegurat que s'ha aprovat una modificació del projecte d'obres per donar més garanties i tranquil·litat a la ciutadania en relació a la gestió dels sòls i que "s'està seguint, en tot moment, el procediment establert i les indicacions, instruccions i requeriments de l'Agència de Residus de Catalunya".

L'Agència de Residus de Catalunya, per la seva banda, també ha confirmat a l'ACN que els resultats obtinguts en l'estudi d'investigació "mostren una afecció per metalls, TPH i HAP, fonamentalment al tram de reblert i especialment al voltant d'una estructura enterrada antiga que es va reomplir històricament, en la zona del taller de la Hispània". A més, han afegit que "s'ha detectat una afectació a les aigües subterrànies en superar-se per TCE els nivells de referència".

Tot i això, ha subratllat que "l'anàlisi de risc a la salut humana conclou resultats acceptables" i, per tant, "no existeix cap risc per a la salut humana".

Increment del cost

D'altra banda, el grup municipal de la CUP també ha denunciat que les despeses del tractament de les terres, en el marc de les obres al pàrquing subterrani, ha augmentat en 372.665 euros el cost i han alertat que podria continua pujant. A més del sobrecost d'una actuació pressupostada en onze milions d'euros, Pàmies ha afirmat que aquests treballs de gestió del sòl estan perllongant uns treballs que podrien posar en perill la recepció dels dos milions d'euros provinent dels Next Generation.

"L'ajut de dos milions d'euros només arribarà si els treballs han finalitzat el juny del 2026, una meta cada cop més complicada pels treballs de descontaminació que no estan contemplats en el projecte inicial", han denunciat des de la CUP.

De fet, el grup municipal ha tornat a posar damunt la taula l'opció de tirar endavant el projecte d'urbanització i construcció de 48 habitatges, però deixant fora la construcció del pàrquing subterrani amb tres plantes. Actualment, el conjunt del projecte de La Hispània està pressupostat en 20 milions d'euros.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: