Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

UP exigeix actuacions d'emergència a les administracions per a garantir l'aigua de reg als pagesos del Camp de Tarragona

L'ACA millorarà l'EDAR de Reus i adjudica la redacció del projecte de l'estació de regeneració de la depuradora

Responsables d'Acció Climàtica i dels Regants del Baix Priorat visitant les noves infraestructures de l'estació de bombament dels Guiamets per ampliar el regadiu Responsables d'Acció Climàtica i dels Regants del Baix Priorat visitant les noves infraestructures de l'estació de bombament dels Guiamets per ampliar el regadiu ANNA FERRÀS / ACN
Societat ACN
Divendres, 12 abril 2024 22:03

Unió de Pagesos insta a la Generalitat i al govern espanyol a aprovar les actuacions i les infraestructures necessàries per garantir aigua de reg a la pagesia del Camp de Tarragona. El sindicat alerta que els cultius llenyosos ja estan en situació crítica per la sequera i exigeix "actuacions amb caràcter d'emergència" i pressupost suficient per garantir-ne la supervivència. Una obra urgent que reclama Unió de Pagesos és la de la depuradora de Reus, per reutilitzar l'aigua per a usos agrícoles aviat. A Reus, l'ACA finançarà, en tres anys i per 1,6 MEUR, la millora del tractament de les aigües de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) i ha adjudicat la redacció del projecte per construir-hi una Estació de Regeneració d'Aigua (ERA).

Per al sindicat és urgent que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i Acció Climàtica accelerin al màxim els tràmits i les obres per reutilitzar les aigües de la depuradora de Reus, o també de Santa Oliva (Baix Penedès). L'aigua de la depuradora de Reus es destinarà als regants de Riudecanyes i a la resta del Camp de Tarragona i és una de les peticions que recull la resolució del debat monogràfic sobre la pagesia, del març.

Unió de Pagesos també considera prioritari per a les comarques tarragonines agilitzar les obres dels projectes que va presentar el conseller Mascort des de Falset. Un consisteix a fer arribar aigua del riu Ebre des de Garcia (Ribera d'Ebre) als pantans de Guiamets i de Siurana, i l'altre projecte contempla connectar el pantà de Margalef amb la xarxa de regadiu del canal Garrigues-Sud.

Aigües subterrànies per al reg

També es reclama rapidesa a l'ACA en els tràmits de les sol·licituds per a autoritzacions temporals de derivacions o captacions d'aigua subterrània que facin els pagesos per a la supervivència dels cultius llenyosos, així com que no se'ls cobri la taxa del tràmit, que té un cost de 816,60 euros.

El sindicat fins i tot demana als ajuntaments consorciats al minitransvasment de l'Ebre que demanin més dotació al CAT per poder reduir l'extracció d'aigües subterrànies. Unió de Pagesos rebutja la intenció de molts consistoris de recuperar pous d'aigua perquè considera que aquest recurs s'ha de prioritzar per a la producció d'aliments. Finalment, demanen que les ERA reservin una dotació específica d'aigua regenerada per als usos agraris.

En redacció l'ERA de Reus

Aigües de Reus ha anunciat que l'ACA ha adjudicat la redacció del projecte de l'ERA de la depuradora de Reus per un import superior als 202.000 euros. L'estació tindrà capacitat per tractar un cabal de 20.000 metres cúbics diaris, ampliable en un futur. També es construirà una bassa per emmagatzemar l'aigua regenerada, a càrrec d'Acció Climàtica.

Pla de millora

Enguany, Aigües de Reus inicia "un important pla d'actuacions" per millorar el procés de tractament de les aigües de l'EDAR. La inversió serà d'1.688.889,16 euros, amb finançament de l'ACA, i es repartirà en tres anualitats de 688.889,16 euros (2024), 500.000 euros (2025) i 500.000 euros (2026). Enguany es reposaran els equips i la central de cogeneració, es millorarà la ciberseguretat del sistema de monitoratge, es canviarà el sistema de tracció dels filtres premsa, es repararà el digestor secundari i es farà un estudi per implantar un sistema de codigestió per produir més biogàs i fer la instal·lació més autosuficient energèticament.

L'ACA també ha inclòs, en el programa de mesures del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya, un projecte per millorar el tractament "biològic" de l'EDAR per a 2026. El pressupost previst és de 2.230.500 euros.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: