Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Reobre el Centre terapèutic per a l’Alzheimer de Reus amb estrictes mesures de seguretat

Després de tres mesos tancat, els professionals han percebut un empitjorament en els problemes conductuals i neuropsiquiàtrics dels usuaris

El Centre terapèutic d’estimulació cognitiva per a l’Alzheimer El Centre terapèutic d’estimulació cognitiva per a l’Alzheimer CEDIDA
Salut Redacció Infocamp
Dijous, 18 Juny 2020 17:44

El passat dimecres 10 de juny, el Centre terapèutic d’estimulació cognitiva per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria va tornar a oferir els seus serveis als seus usuaris i usuàries, els quals s’aniran incorporant a les teràpies de manera esglaonada al llarg d’aquest mes, segons les seves necessitats i circumstàncies personals i familiars.

Tres mesos abans, el 12 de març, el centre va tancar de manera consensuada amb les famílies davant l’alerta i expansió de la Covid-19 al país. L’equip directiu del centre va decidir tancar com a mesura de prevenció i seguretat tenint en compte la vulnerabilitat del col·lectiu. Aquesta decisió es va prendre sense registrar cap positiu, i així es va garantir la salut de tothom. A l’inici del confinament, el centre es va reorganitzar per tal de potenciar i reforçar les vies d’atenció als usuaris i a les seves famílies de manera no presencial. El pla d’acció executat durant el confinament va consistir, en trets generals, a realitzar un acompanyament i seguiment amb trucades telefòniques, lliurament de material de treball terapèutic per realitzar al domicili particular, espai de trobades virtuals i activitats on-line amb els professionals i suport administratiu a les famílies en necessitats socials i la seva tramitació a les institucions corresponents. També es va habilitar des del primer moment una línia telefònica 24 hores per atendre incidències per part de la direcció del centre, personal de treball social i administració.

Un usuari realitzant una activitat a l'interior del centre. CEDIDA

centre alzheimer rosa maria vivar3

El confinament ha afectat als problemes conductuals i neuropsiquiàtrics dels usuaris

Aquest pla d’acció ha ajudat a reduir els efectes del confinament als usuaris, cuidadors i famílies. Tot i així, el confinament ha afectat greument a aquest col·lectiu per la pèrdua de les rutines i teràpies que es realitzen al centre produint un augment dels problemes conductuals i neuropsiquiàtrics.

Els cuidadors principals i les famílies han hagut de gestionar a les seves llars aquestes dificultats produïdes pel confinament. Tot i el suport a distància dels professionals del Centre, la situació actual dels usuaris i usuàries després del confinament mostra una davallada global del seu nivell cognitiu, psíquic, físic i funcional. Cognitivament s’observa una major desorientació, disminució de les capacitats d’atenció, majors dificultats en tasques de llenguatge oral i escrites, disminució de la velocitat de processament, entre d’altres, que s’acompanyen de confusió, desconcert i apatia. Pel que fa a nivell físic, en general, s’ha observat una disminució de la mobilitat activa i de la força muscular, menor resistència aeròbica a l’exercici físic, menor control de l’equilibri i augment del risc de caigudes; a nivell funcional, s’ha vist que usuaris que no tenien problemes en l’execució de les seves activitats diàries ara necessiten ajuda per portar-les a terme.

Aquest retrocés produït en tan sols tres mesos evidencia l’eficàcia de les teràpies que es realitzen al centre d’estimulació cognitiva, juntament amb la possibilitat de relacionar-se amb altres persones, resulten favorables per les persones usuàries, ajudant-les a mantenir-se actives a nivell cognitiu, físic-funcional, i social.

Estrictes mesures de seguretat i higiene

La reobertura del centre la setmana passada s’ha fet amb el vistiplau del Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya i seguint els estrictes protocols establerts pel govern i el Departament de Salut. El pla de reobertura contempla un protocol molt detallat amb un seguit de mesures transversals que redueixen el risc de contagi amb l’objectiu de vetllar per la salut i benestar dels usuaris del centre, així com del seu personal. Per això, s’han establert mesures de contacte social i visites, evitant l’accés de terceres persones al centre i utilitzant mascaretes; mesures d’higiene específiques; mesures tècniques de distanciament interpersonal, amb obligatorietat de mascareta FFP2, pantalla i guants per a tots els professionals i mascareta quirúrgica per als usuaris; mesures organitzatives del servei i de les infraestructures; mesures de prevenció del contagi i mesures d’actuació davant d’una sospita de contagi.

Les mesures establertes per l’equip directiu del centre van més enllà dels protocols mínims requerits per les autoritats. La seva finalitat és fomentar la tranquil·litat dels familiars i el benestar dels usuaris. Tenint en compte la situació de retrocés dels usuaris provocat pel confinament, també s’ha definit un programa d’actuació específic per facilitar la seva nova adaptació. A més, s’està duent a terme una valoració global de totes les persones usuàries. Aquesta permetrà readaptar la teràpia, no només tenint en compte els dèficits, sinó a la funcionalitat actual i les necessitats emocionals i psicològiques de cada persona. En aquest sentit, el centre es caracteritza per treballar amb model centrat en la persona.

També s’ha reobert la Unitat de la Memòria

Per un altre costat, el centre també va fer la reobertura de la Unitat de la Memòria la setmana passada. En aquesta unitat, totalment independent al centre diürn, es realitzen tallers tan per a persones en fase inicial de la malaltia, com per a persones sense cap alteració cognitiva per potenciar les seves capacitats i fer prevenció. El confinament ha facilitat implantar eines telemàtiques per oferir els tallers de la memòria per a tothom de manera virtual. Donada la bona rebuda, el centre continuarà oferint aquest canal per tal de facilitar la conciliació horària laboral i familiar dels usuaris.

Un dels primers centres terapèutics per a l’Alzheimer en reobrir a Catalunya

El Centre terapèutic d’estimulació cognitiva per a l’Alzheimer i altres trastorn neurocognitius ha sigut un dels primers centres de dia de Catalunya que ha pogut reobrir degut a les seves específiques instal·lacions proporcionades per la Fundació Rosa M. Vivar i els elevats ratis de personal de l’Associació. El centre disposa d’espais amplis i diàfans que permet distribuir als usuaris de manera segura respectant les distàncies de 2 metres. Així com també disposa de sales diferenciades per poder sectoritzar per grups reduïts del mateix grau, no barrejant usuaris i professionals. A més, els jardins especialment dissenyats per a persones amb deteriorament cognitiu de gairebé 3.500 m2 també faciliten poder realitzar les teràpies a l’exterior, minimitzant el risc de contagis. Així mateix, també es realitzen altres activitats com exercici físic i moments de descans i relaxament als bancs, treball a l’hort terapèutic i es potencien els sentits al jardí sensorial.

Usuaris del centre a la zona exterior del jardí. CEDIDA

centre alzheimer rosa maria vivar2

El centre afronta el repte de la reobertura amb energia renovada i la màxima positivitat. Actualment el centre té places disponibles per a persones diagnosticades d’algun trastorn neurocognitiu i donar una solució a les seves famílies, incrementant el seu benestar i qualitat de vida. Les places estan subvencionades a través del suport de la Generalitat de Catalunya i especialment, en ajuts al transport adaptat que faciliten la incorporació d’usuaris de tot el Camp de Tarragona. Els familiars amb persones amb aquest tipus de trastorns es poden informar al telèfon del centre 977317603 i al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: