Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L’ictus centrarà la conferència del Memorial Dr. Manel Chiva Royo a Altafulla

La Dra. Anna Maria Planas serà l'encarregada de fer la xerrada, el dissabte 11 de maig, a les 18:30 h, al gimnàs de l’escola pública la Portalada

La Dra. Anna Planas lidera l'equip de patologia cerebrovascular de l'IIBB La Dra. Anna Planas lidera l'equip de patologia cerebrovascular de l'IIBB AJUNTAMENT D'ALTAFULLA
Salut Redacció Infocamp
Dijous, 09 Mai 2024 12:09

Al segle XXI l’ictus encara és una de les principals causes de mortalitat i de discapacitat al món. La importància de la recerca científica en aquest àmbit és una de les claus per a millorar la qualitat de vida de les persones que el pateixen, i per a reduir-ne la seva mortalitat. És per aquest motiu que l’ictus centrarà el Memorial Dr. Chiva Royo d'Altafulla que enguany compleix una dècada en el foment i la promoció de la divulgació científica en diferents àmbits.

El Centre d’Estudis d’Altafulla, entitat organitzadora del memorial, amb la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament, ha organitzat la conferència ‘L’ictus al segle XXI: avenços en el tractament i reptes en la seva recerca’, que anirà a càrrec de la Dra. Anna Maria Planas Obradors, cap del Departament d’Isquèmia Cerebral i Neurodegeneració de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB). La xerrada se celebrarà al gimnàs de l’escola pública la Portalada el proper dissabte 11 de maig, a les 18:30 hores.

La seva recerca es va iniciar amb l’estudi del metabolisme i flux sanguini cerebral i s’ha centrat en l’estudi de patologies vasculars cerebrals, i en particular l’ictus, des de la fisiopatologia fins més recentment la resposta inflamatòria i immunitària. L’equip de patologia cerebrovascular que lidera a l’IIBB col·labora amb els neuròlegs vasculars de la unitat d’ictus de l’Hospital Clínic de Barcelona. Aquesta col·laboració ha resultat en publicacions i projectes de recerca conjunts i ha permès desenvolupar recerca bàsica amb un enfoc translacional.

Actualment té aproximadament 200 publicacions en revistes científiques, ha dirigit 16 tesis doctorals, és membre del equip directiu de revistes científiques del seu camp, i participa en panells avaluadors de projectes científics d’àmbit català, espanyol, i internacional. També coordina assignatures del Màster de Neurociències i del Màster de Medicina Translacional de la UB des de fa més de 10 anys. És professora associada a la Facultat de Medicina de la UB. També ha organitzat diversos cursos de formació especialitats i d’àmbit internacional i participa regularment en activitats de difusió de la recerca.

Manel Chiva Royo

D’avis i mare altafullencs, Manel Chiva Royo (1952-2011) va ser Dr. en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona (UB). Des de l’any 1985 fins el 2011 va ser professor del Departament de Ciències Fisiològiques II de la UB del Campus de Bellvitge. La seva trajectòria docent tant pels anys de dedicació com pel nombre d’estudiants que va formar, cal centrar-la en l’assignatura de Fisiologia humana impartida tant a la llicenciatura de Medicina com en altres ensenyaments (Odontologia, Nutrició i Podologia).

L’estudi de la interacció de les proteïnes de la cromatina amb l’ADN durant l’espermatogènesi va ser el fil conductor de tota la seva trajectòria investigadora. La seva producció científica, no va tenir interrupcions des dels primers treballs fins el dia de la seva mort. Aquesta activitat científica feta per ell i els seus col·laboradors ha donat lloc a 7 tesis doctorals 4 tesines o màsters de llicenciatura i s’ha vist plasmada en la publicació d’uns 60 articles internacionals, uns 20 de nacionals, i diverses monografies. En conjunt, el seu treball científic és un punt de referència reconegut per la comunitat científica dins del seu camp.

Manel Chiva Royo va ser un gran naturalista. Un amant d’Altafulla, de les seves espècies marines i d’aigua dolça i per sobre de tot, una gran persona, com el defineixen des del Centre d’Estudis d’Altafulla, que li ret homenatge cada any, des del 2014, amb els Memorials Dr. Manel Chiva Royo.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: