Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Generalitat presenta el PDU de l'Alt Camp per impulsar l'activitat econòmica a la comarca

El pla destinarà el 52% dels sòls a la protecció de valors ambientals i paisatgístics i aposta per la descarbonització

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, en l'acte de presentació del nou PDU de l'Alt Camp El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, en l'acte de presentació del nou PDU de l'Alt Camp MAR ROVIRA / ARIADNA ESCODA / ACN
Urbanisme ACN
Dijous, 31 Març 2022 20:40

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha presentat aquest dijous el Pla Director Urbanístic (PDU) de la Plana de l'Alt Camp, que inclou Valls, Alió, Vila-rodona i el Pla de Santa Maria. El PDU abasta 3.700 hectàrees, de les quals el 52% es destinaran a sòls de protecció de valors ambientals i paisatgístics, mentre que unes 835 hectàrees seran per a ús econòmic. Segons Puigneró, conjuntament amb el PDU de Lleida, es tracta del nombre més gran d'hectàrees per a activitats econòmiques impulsades en una legislatura. El pla aposta per la descarbonització a través de la construcció d'una estació intermodal i un parc fotovoltaic. L'aprovació inicial del projecte es preveu a finals d'enguany i les obres començarien el desembre de 2023.

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori ha afirmat que el nou PDU suposarà una "gran oportunitat" per captar inversions i per atreure empreses tecnològiques, logístiques i industrials, ja que en les 835 hectàrees destinades a sòl industrial hi haurà parcel·les de grans dimensions –de fins a 100 hectàrees. De fet, aquest espai representa més del triple de la superfície equivalent de les instal·lacions de SEAT a Martorell. "Podríem captar empreses de bateries", ha apuntat, sense especificar si hi ha cap companyia interessada.

De les 3.700 hectàrees que abasta l'àmbit del pla, 1.961 es destinaran a sòls de protecció de valors ambientals i paisatgístics de la Plana. La resta ho faran al sistema viari, serveis tècnics, equipaments i indústries existents. Davant d'aquestes xifres, Puigneró ha subratllat que el PDU té un doble objectiu, d'una banda, lluitar contra el canvi climàtic amb la reducció de la petjada de carboni i, per l'altra, apostar per les energies renovables. Per això, es construirà una estació intermodal a Valls per potenciar el transport de les mercaderies per via ferroviària.

El pla també preveu la construcció d'un parc fotovoltaic per tal de generar energia per l'autoconsum. L'Institut Català del Sòl (INCASÒL) ja ha formalitzat l'adjudicació del concurs de lloguer de prop 170 hectàrees de sòl no urbanitzable a la Garriga Gran del Pla de Santa Maria. El preu del lloguer és de 2.556 d'euros per hectàrea anuals.

PDU a Catalunya

Actualment, el Govern redacta quatre PDU. En concret, el de la Plana de Lleida, que posarà al mercat 420 hectàrees brutes de nou sòl industrial amb una inversió de 230 milions d'euros, el de la Plana de Vic; el de l'entorn de l'aeroport de Girona i el de la Plana de l'Alt Camp, que encara no s'ha concretat la inversió, ja que es troba en la fase inicial. "A tot Catalunya, hi ha 2.915 hectàrees de polígons industrials i només s'ha desenvolupat un 21% de tot el previst als plans municipals", ha afegit el conseller. I ha reiterat que amb els PDU de l'Alt Camp i de Lleida es projectarà la quantitat més gran d'hectàrees per a activitats econòmiques "com mai havia fet la Generalitat en una sola legislatura".

Arrenca el procés participatiu

El Departament de Polítiques Digitals impulsarà un procés de participació ciutadana perquè les entitats, teixit econòmic i veïns dels municipis implicats coneguin el nou projecte i puguin comprendre el seu abast. A la vegada, també servirà per recollir les diferents perspectives sobre el model econòmic, per deliberar sobre les característiques que haurien de tenir els nous sectors d'activitat i per detectar les necessitats de la població. El procés participatiu es farà aquest mes d'abril amb quatre sessions informatives a les localitats afectades.

Pel que fa al calendari del PDU, els seus impulsors han explicat que l'aprovació inicial del projecte es preveu per a aquest estiu, mentre que la definitiva arribaria el desembre d'aquest any. Si es compleixen els terminis, les obres haurien de començar a finals del 2023.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: