Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Centcelles, Bonavista i Sant Josep Obrer, a la cua de la participació a les eleccions catalanes

Els barris amb més abstenció el 2021 avisen de la "desafecció absoluta amb la política" a les portes del 12-M

Un bloc de pisos del barri de Centcelles, a Constantí Un bloc de pisos del barri de Centcelles, a Constantí NEUS BERTOLA / ACN
Veïnatge ACN
Dijous, 25 abril 2024 16:31

Les associacions de veïns dels barris catalans amb més abstenció a les últimes eleccions al Parlament argumenten que els electors tenen una "desafecció absoluta amb la política" a les portes del 12-M.

Entre les 20 de les més de 5.000 seccions censals a Catalunya amb menys entusiasme per l'última contesa electoral a la cambra catalana es van trobar zones metropolitanes, com ara cinc àrees de Sant Adrià de Besòs, tres de Badalona i una del Prat de Llobregat, de Terrassa, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet. A més, Figueres, Reus, Tarragona, Girona, Lleida i Constantí també van registrar zones amb una abstenció de més del 75%.

Les àrees amb menys participació fa tres anys tenen una renda que ronda la meitat que la del conjunt de Catalunya i l'atur quadruplica la xifra catalana. Segons una anàlisi de l'ACN amb dades del 14-F, marcades per la Covid, el perfil socioeconòmic dels barris més abstencionistes és dels més baixos del país.

Al Camp de Tarragona, els barris que van registrar una participació més baixa a les eleccions al Parlament del 2021 van ser: Reus (Sant Josep Obrer-Mas Abelló), amb el 16,2%; Tarragona (Bonavista), amb el 19,7%; i Constantí (Centcelles), amb el 23,3%.

Els veïns del barri de Centcelles, a Constantí, se senten "abandonats"

Un dels exemples que es troben a la cua de participació el 2021 és el barri de Centcelles, a Constantí (Tarragonès). La secció censal situada a la zona situada al nord del carrer Jaume I, amb una participació del 23,3% i amb una renda de 10.843 euros, la meitat del conjunt català, té un percentatge d'estrangers (27,4%) i de desocupats (44,2%) significativament més alt que la mitjana. La població amb educació superior es queda en el 6,4%.

El president de l'Associació de veïns del barri, Miguel Gabarre, reconeix en una entrevista a l'ACN que els ciutadans d'aquesta àrea participen més a les eleccions municipals que a les catalanes, espanyoles o europees, ja que aquestes últimes no beneficien "directament" els interessos dels ciutadans.

En aquest sentit, subratlla que els més de 3.000 veïns d'aquest barri se senten "abandonats". Per a Gabarre, prova d'això ho són les esquerdes que presenten bona part dels pisos de la zona i que fa anys que denuncien. "Em truquen molts veïns per aquest problema", lamenta Gabarre, qui reitera que l'estat dels immobles "fa por".

Per aquest motiu, el president de l'associació de veïns convida als diferents partits polítics a passejar-se pel barri i escoltar les demandes de la ciutadania. "Volem una persona propera, que conegui les problemàtiques que tenim a Centcelles i que vulgui fer coses per al poble", defensa Gabarre, qui considera que d'aquesta manera augmentaria la participació.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: