Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El pit-roig

El pit-roig (Erithacus rubecula) és probablement un dels ocells que més fàcilment identifica la gent no iniciada al món de l’ornitologia

Exemplar adult de pit-roig Exemplar adult de pit-roig Fotografies: ENRIC PÀMIES
Medi Ambient Enric Pàmies / Birding Catalunya
Divendres, 06 Octubre 2023 08:36

És relativament petit, amb el dors i ales de color bru, la part ventral de tons més aviats grisos, i destaca una gran taca taronja que ocupa tot el pit, barbeta i part de la cara. Mascles i femelles presenten un mateix disseny, per tant no els podrem diferenciar. Té un bec fi, típic d’insectívors, de color fosc.

02 pitroig

Pit-roig passant l’hivern a Siurana (E.P.)

Ja he comentat que el pit-roig és fàcilment identificable, però no sempre. Sovint, quan la gent observa un exemplar nascut fa poques setmanes no sap ben bé què té al davant.

Els joves tenen un to general tot marronós, amb el ventre més ocre, i observem a diferents parts del cos petites taques una mica ataronjades. A mesura que es fa gran, cada cop va presentant més clarament la taca al pit típica de l’espècie.

03 pitroig

Jovenet de pit-roig (E.P.)

A Catalunya trobem pit-rojos tot l’any. En algunes zones és una espècie resident, a zones de major altitud es comporta com un ocell estival i a altres indrets el tenen només com a hivernant.

Al Camp de Tarragona hi ha moltes zones boscoses amb pit-rojos residents tot l’any, on els podem observar fàcilment. Alguns exemples podrien ser l’albereda de Santes Creus, els boscos de Riudecanyes o Siurana. A l’hivern el podem trobar a qualsevol lloc de les nostres comarques, doncs és quan arriba una gran quantitat d’ocells de la resta d’Europa però també alguns exemplars que es reprodueixen a zones més altes (com podria ser la Val d’Aran) i fan petites migracions fins a punts més litorals.

Durant els mesos més freds ocupen una gran varietat d’hàbitats, fins i tot deixant-se veure fàcilment a parcs urbans i jardins.

04 pitroig

Pit-roig fotografiat prop del Niu de l’Àliga (E.P.)

Ens trobem davant d’una espècie eminentment insectívora que s’alimenta de petits invertebrats: aranyes, formigues, ...

Com és habitual en la majoria de moixons insectívors que passen l’hivern entre nosaltres, durant els mesos més freds quan manquen els invertebrats s’adapten a menjar també fruits i baies de diferents arbres i arbusts.

05 pitroig

Durant l’hivern els trobarem també a parcs i jardins (E.P.)

Molt sovint la gent s’estranya de veure un pit-roig en forma de boleta de plomes. Els ocells quan fa molt fred espongen les seves plomes per tal de deixar entre les plomes i la pell una càmera d’aire que els protegirà del fred i, per tant, sembla que estiguin més grassonets.

És probablement un dels ocells més simpàtics dels parcs urbans, doncs ben sovint s’apropen a la gent per veure si els hi cau alguna cosa que puguin menjar. En alguns casos fins i tot acaben menjant de la teva mà.

06 pitroig

És un ocell ben atrevit, podent-lo veure a menys d’un metre de nosaltres (E.P.)

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: