Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Creixell celebrarà la Festa Major de Sant Jaume a finals de juliol

Els actes es faran del 24 de juliol al 6 d’agost, amb la Processó com a element central

Imatge d'arxiu de la Processó de Sant Jaume de Creixell Imatge d'arxiu de la Processó de Sant Jaume de Creixell ARXIU / INFOCAMP
Festa Major Redacció Infocamp
Dissabte, 15 Juliol 2023 15:22

Creixell celebrarà la Festa Major de Sant Jaume del 24 de juliol al 6 d’agost, recuperant la plena normalitat i amb la Processó com a element central de la festivitat.

Tot i que ja s'han celebrat activitats prèvies, el programa d’actes s’iniciarà el dia 25 de juliol, a les 11.45 h, amb l’acompanyament de les autoritats des de l’Ajuntament a l’Església, on a les 12 h s’oficiarà la missa.

Processó de Sant Jaume

Després de l’Ofici Solemne es donarà pas a la Processó de Sant Jaume, que encara avui en dia conserva la tradició creixellenca de participar, al costat de les autoritats de l’Ajuntament, el jutge de la pau, la farmacèutica del poble, i el cap de la policia local.

Durant l’acte, es passejarà la imatge del Sant Patró pels carrers de la vila. Enguany participarà també la Colla de Diables de Creixell.

La festa es reprendrà a la tarda, a les 18 h, amb l’actuació de la Coral Sant Jaume a l’Església. A les 23 h, serà el torn de l’orquestra Pentagrama amb el Ball de Festa Major a la pista esportiva.

Les activitats tornaran l’endemà, dimecres 26, a les 22.30 h, amb la projecció de la pel·lícula “Mama o papa”, apte per tots els públics. Aquesta sessió de cinema a la fresca serà a la pista esportiva.

El 27 de juliol a les 22.30 h hi haurà les Havaneres a càrrec del grup Nova Olla Barrejada al costat de la guingueta “Quijote. Tots els assistents podran gaudir d’un rom cremat a la mitja part.

Les activitats de divendres 28 de juliol donaran inici a les 19 h des de la pista esportiva, amb els jocs infantils a càrrec del Ball de Diables de Creixell. A les 21 h, de nou per als més petits, hi haurà festa infantil Holi Blue amb DJ.

El dissabte 29 de juliol hi haurà el concurs Open de Pesca al llançat 2023. Per sol·licitar més informació i inscriure’s cal contactar al telèfon 644 516 513. A les 22 h tindrà lloc a la plaça del Mirador el Ball Parlat amb cercavila de foc. Per acabar, a les 23 h, a la pista esportiva actuarà el Grup de Versions “D-Covers” amb música de tots els temps.

Diumenge 30 de juliol a les 20 h tindrà lloc l’exhibició de les noies de “Happy Dance” a la pista esportiva. A les 21 h, al mateix lloc, es farà el sopar-karaoke a càrrec del Ball de Diables de Creixell.

Actes posteriors

Les festes de Sant Jaume clouran els dies 5 i 6 d'agost, amb una actuació del grup Fugado de Alcatraz, el dissabte, a les 23:30 h, a la pista poliesportiva, i un torneig d’escacs solidari al casal municipal. Per participar-hi s’ha de fer la inscripció al 606 342 947.

Història de la Festa Major de Sant Jaume

La Festa Major de Sant Jaume de Creixell era la que abans es deia la Festa Major Petita. És la que es celebra des de molt antic el dia del patró de la parròquia i del poble, Sant Jaume, que s'escau el 25 de juliol.

El llibre manuscrit de les Ordinacions de Creixell del segle XVII, ja ens parlava d'aquesta celebració. Només s'ha interromput en comptades ocasions i es segueix celebrant amb els tradicionals actes religiosos com la Processó de la imatge de Sant Jaume pels carrers de la Vila i l'Ofici Solemne.

El que ha evolucionat amb el pas del temps són els actes tradicionals i populars que abans es feien a l'envelat de darrere del Castell i més tard va passar a la plaça Major. Actualment la majoria d'actes es realitzen a la plaça del Mirador, a la zona esportiva o al Casal Municipal.

En aquests actes destacaven les cercaviles, els balls de societat, les sardanes, les danses populars, divertiments infantils, el joc de bitlles, carreres de sacs o trencar l'olla. Amb el pas del temps, molts d'aquests entreteniments han desaparegut i n'han sorgit de nous, però sortosament els essencials encara es continuen fent.

Avui, la festa dura uns quants dies al voltant del dia principal que és el dia 25 de juliol, Sant Jaume.  

Des de finals dels anys seixanta del segle XX, amb el progressiu augment de població estacional a la Vila, produït pel fenomen del turisme, la Festa Major de Sant Jaume es va anar convertint en la Festa Major Grossa.

Avui dia, aquesta festa de Sant Jaume està molt més reeixida d'actes en detriment de la Festa Major del Santíssim Sagrament que es celebra cada tercer diumenge del mes de setembre.

Abans aquesta festa era la festa major grossa. Es feia per commemorar que la verema ja s'havia acabat. Però quan l'agricultura i especialment el conreu de la vinya i el cotó a Creixell van deixar pas al turisme com a principal motor econòmic de la Vila, la Festa Major de Sant Jaume es va consolidar com la Festa Major Grossa del nostre poble.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: